A kalóriacsökkentés kezdeti eredménye

A kalóriacsökkenés többnyire eleinte produkál látványos eredményeket, de a szervezeted gyorsan adaptálódik: növeli a zsírfelhalmozó enzimek mennyiségét, csökkenti a zsírégető enzimek mennyiségét és csökkenti az anyagcseréd sebességét. Kutatások szerint az anyagcsere 20-30%-os arányban lelassul, de drasztikus kalóriamegvonásnál ez akár 50% is lehet! A szervezeted ilyenkor azt mondja: „fú, kicsit kevés a kaja, szóval visszafogom a kalóriafelhasználást, hogy ne purcanjak ki”. Pont, mint amikor hirtelen a felére esik a fizetésed. Ilyen esetben nem fogod vissza a kiadásaidat szinte reflexszerűen? Biztos hallottál már csodaszámba menő történeteket arról, hogy milyen sokáig kihúzta valaki kaja nélkül, vagy nagyon kevés kajával. Ez a mechanizmus az egyedfejlődés során a környezeti hatások miatt alakult ki az emberekben. Elvégre ha hirtelen rosszra fordult az idő, vagy valamilyen természeti katasztrófa miatt csökkent a vadászható állatok és elfogyasztható növények mennyisége, az ősemberek nem mehettek be a TESCO-ba, az Auchanba, Aldiba vagy a Lidl-be friss zsömléért. Szóval ez a napjainkban kevésbé hasznos túlélést segítő mechanizmus dolgozik ellened a fogyás során is. Jó lenne, ha az ősemberek ezt is figyelembe vették volna, amikor éppen „egyedfejlődtek” :-).