8. A rövidség elve

Az edzésednek nem szabad 30-60 percnél hosszabbra nyúlnia!

Na jó, ha hosszabbra nyúlik, nem kapsz éppen virgácsot a Mikulástól, és az edzésmester kommandós különítménye se fog felkeresni téged álmodban. :-) De próbáld meg ezt betartani.

A rövidség elvének gyakorlati megvalósítása: Itt három tanácsom van:

  • Egyrészt használj olyan gyakorlatokat, amelyek több izomcsoportot mozgatnak meg egyszerre. Felejtsd el az izolációs gyakorlatokat, amelyek kifejezetten egy izom fejlesztésére valók. Ezek rettenetesen időigényesek.
  • 1-2 szériánál ne csinálj többet egyetlen gyakorlatból se!
  • Próbáld meg az antagonista izmokat megmozgató gyakorlatokat összefésülni. Már csak az a kérdés, hogy mik azok az antagonista izmok, és hogyan lehet őket összefésülni, igaz? :-) Nos, az antagonista izmok egyszerűen szólva azok, amelyek egymáshoz képest ellentétes mozgást tesznek lehetővé. Ilyen például a bicepsz (karhajlítás, a felkarod elülső része) és a tricepsz (kar kinyújtása, a felkarod hátulsó része), vagy a combhajlító (láb behajlítása, a combod hátulja) és a combfeszítő (láb kinyújtása, a combod első része) izmok. És hogyan lehet ezt összefésülni? Pl. ha 2 szériával dolgozol, akkor csinálsz 10 bicepsz gyakorlatot, utána rögtön 10 tricepsz gyakorlatot, és csak utána pihensz egy keveset, mielőtt megcsinálnád a második széria bicepsz és tricepsz gyakorlatodat.