Hetente kapok olyan emaileket, amelyekben a tudásra szomjazó levélírók különböző méregtelenítő kúrákkal, diétákkal kapcsolatos kérdéseket vetnek fel. Általában kétféle ilyen levelet szoktam kapni:

  1. Az első típusú levelekben a tanácsomat és a véleményemet kérik konkrét méregtelenítő kúráról, mivel a levélíró éppen az XY méregtelenítő kúrába szeretne belevágni.
  2. A második típusú levelekben a levélíró egy ellentmondásra kérdez rá az általam írt fogyókúrával, étkezéssel kapcsolatos tanácsok és az ő méregtelenítő kúrákkal kapcsolatos nézetei között.

Mindkét típusú levélből elég sokra válaszoltam már ahhoz, hogy úgy érezzem, ideje egy picit őszintén beszélni erről a témáról a blogon is.

Nehéz erről a témáról írni, mert a különböző méregtelenítő diéták és kúrák elméletei a rendkívül meggyőző szimbolizmusuknak köszönhetően teljesen elfogadottá váltak. Szinte már nincs is olyan női magazin, amiben néhány hetente vagy havonta meg ne jelenne egy-egy méregtelenítő kúráról vagy diétáról szóló cikk. Ennek oka az, hogy nagyon meggyőző metaforákkal élnek a cikkekben, hiszen kinek ne imponálna a „szervezet nagytakarítását” lehetővé tevő módszer vagy ki ne szeretne megszabadulni a káros „toxinoktól”, amelyek valamiért (pl. fogyás miatt, stb.) gyorsabban halmozódnak fel a szervezetben, mint ahogy azoktól az meg tud szabadulni. Nem csoda hát, ha mára már olyan mértékben hisz mindenki a méregtelenítő kúrákban, hogy sarlatánság ezek ellen felszólalni.

Mondjuk ki: a „méregtelenítés” nem több, mint egy marketingfogás, amit alapvetően a fogyókúra- és az „éljünk egészségesen könnyedén” ipar talált ki. A szervezet magától „méregtelenedik”. Az emberi test ugyanis rendelkezik egy saját rendkívül kifinomult és ámulatba ejtően hatékony méregtelenítő mechanizmussal. A bőr, a máj, a vesék, a lép, a nyirokrendszer, a különböző fehér vérsejtek és az általuk termelt antitestek, a komplement-rendszer, stb. mind együttesen szabadítja meg a szervezetet a különböző patogénektől és toxinoktól. A szervezetünk számára a külső környezet meglehetősen ellenséges, ezért mindent megtesz azért, hogy a nem odaillő anyagokat kint tartsa, vagy ha már bejutott, akkor minél hatékonyabban eltávolítsa magából.

Ráadásul még meg kell említenünk azt a tényt is, hogy azok a bizonyos „méreg- és salakanyagok”, illetve „toxinok”, amiknek az eltávolítását szeretnénk megoldani a méregtelenítő kúrákkal, nincsenek is igazából meghatározva. Pontosan milyen méreganyagokról van szó, amelyet a szervezet magától nem távolít el? Senki se tudja. De állítólag ott vannak és punktum. Valójában csak valami ködös gyűjtőfogalom, aminek semmiféle valóságalapja nincs. Tesztötlet: mielőtt belefogsz egy méregtelenítő kúrába (amit amúgy különösebben nem javaslok), kérdezz rá, hogy milyen méreganyagok eltávolítását segíti. Írd le, majd kérdezz rá egy igazán hozzáértő embernél. Pl. írj egy egyetemi tanárnak (meg fogsz lepődni, hogy milyen segítőkészek), és nézd meg, hogy mit mond a témáról. Utána döntsd el, hogy ennek tudatában végigcsinálod-e a kúrát vagy sem.

Két nagy népszerű méregtelenítő módszer létezik. Beszéljünk egy picit erről a két módszerről.

 

1) A béltisztítás

Köztudomású, hogy az immunrendszerünk 70%-a a bélrendszerben található. Ez persze így ebben a formában nem teljesen igaz, ám az kétségtelen tény, hogy a testünk adaptív immunsejtjeinek kb. 70%-a a bélrendszer környékén található. Hogy ez az immunrendszerünknek ténylegesen mekkora részét jelenti, annak megbecsülésére én nem mernék kísérletet tenni, de az biztos, hogy nagy. Adott tehát a következtetés, hogy akkor ezt ki kell tisztítani, mert rend a lelke mindennek és ugye a tiszta bél jobban működő méregtelenítő és immunrendszert jelent. Vagy mégsem?

Először is csak ámulok, hogy az évmilliók alatt kialakult evolúciósan abszolút bizonyított rendszerbe milyen könnyedén merünk beleavatkozni. Amennyiben elfogadjuk, hogy az immunrendszerünk jelentős részét a bélrendszerünk teszi ki, akkor a józan ész annál inkább azt diktálja, hogy ebbe nagyon ne szóljunk bele. A bélrendszer nem egy bőr, ami áthatolhatatlan a legtöbb kórokozó és toxin számára. A bél kifejezetten a felszívódásról szól, és jótékony baktériumtörzsek kényes egyensúlya biztosítja a bélrendszer védekező rendszerét. Ennek az egyensúlynak a felborítása időszakos beöntésekkel vagy béltisztító kúrákkal hajmeresztő. Természetesen a szervezet elég strapabíró, így bele nem halsz, de hogy nagyon ritka eseteket kivéve inkább árt, mint használ, az biztos.

Másodszor pedig mindenféle képeket mutatnak arról, hogy mi jön ki a beleinkből, ha az XY (a márkanév teljesen lényegtelen) béltisztító kúrát az adott béltisztító szert használva végigcsináljuk, mintegy bizonyítva a módszer sikerét. Nos, én vettem a fáradtságot, és konzultáltam egy patológussal (tudom, morbid, de ha valaki látott már belülről számos embert, az a kórboncnok), és egyértelműen azt mondta, hogy akármi is az, ami a képeken van, ő még olyat nem látott, pedig emberi testet látott már belülről. Ha nekem nem hiszel, csak kérdezz meg egyet (javaslok egy egyetemen oktató patológust).

A „gyógynövényes”, hashajtó anyagokra épülő vagy beöntésen alapuló béltisztítás biztosan felborítja a bélflórák egyensúlyát, valamint az elektrolit egyensúlyt, hasmenést és dehidrációt okozhat. Persze ezek kiheverhetők, nem nagy gond, de egyáltalán minek ezt kockáztatni? Alapesetben a belek nem szorulnak tisztításra, tisztulnak azok maguktól is!

 

2) Méregtelenítő kúrák / böjtök

Manapság ezek rendkívül népszerűek, hiszen mindenki az egészségmegőrzéshez köti ezeket a kúrákat. Az ilyen módszerek elméletei szerint bizonyos élelmiszerek (ill. élelmiszer fajták) elhagyása vagy bizonyos italok fogyasztása révén tudod méregteleníteni a szervezetedet. A méregtelenítés időtartama néhány nap és néhány hét között van.

Sokan érzik rendkívül jól magukat az ilyen kúrák után, de ez az érzet néhány napon belül rendszerint elmúlik. Minden valószínűség szerint ez pusztán placebo-hatás, hiszen maga az a tudat, hogy most teljesen megtisztulsz és jön az új kezdet már önmagában is pozitív érzéseket kelthet az emberben, amitől joggal érezheti magát könnyebbnek vagy mentálisan összeszedettebbnek.

Sokan számolnak be az ilyen méregtelenítő kúrák és méregtelenítő böjtök után testtömeg-veszteségről. Azonban jó, ha tisztában vagy vele, hogy ez többnyire nem tartós testzsír-veszteséget jelent, hanem időleges folyadékveszteséget.

Egészség szempontjából alapesetben nem mondható, hogy az ilyen méregtelenítő kúráknak és böjtöknek különösebb haszna lenne, de – bizonyos keretek között – ártani sem ártanak. Újabban a böjtölést azért szokták egészségesnek tartani, mert az viszont bizonyított, hogy a korlátozott kalóriabevitelnek számos élettani előnye van. A munkám során csupa olyan emberrel találkozom, aki azt mondja „Én nem eszek sokat, és nem értem, hogy miért híztam el”. Nos, amikor naplózni kezdjük az étkezését, rendre kiderül, hogy, de igenis sokat eszik. A természetben önmagában nem létező „gyorskalóriák” pillanatok alatt meg tudják billenteni az egészséges kalóriabevitelt. A böjtölés elvileg ezt hivatott ellensúlyozni, csakhogy (néhány igen speciális eset kivételével – pl. páratlan napokon dupla kalóriabevitel, páros napokon böjt) a kúraszerű böjtölés nem ellensúlyozza a folyamatosan magasan tartott kalóriabevitel hosszú távú élettani hátrányait, hiszen a korlátozott kalóriabevitelt életvitel szerűen kell megvalósítani ahhoz, hogy fenntartható legyen. Korlátozott alatt természetesen azt értem, hogy annyit vigyünk be, amennyire szükségünk van (sajnos ezt manapság már korlátozottnak kell tekinteni).

Összegezve tehát a szervezetet nem kell méregteleníteni, megteszi azt saját maga, de természetesen az alábbi dolgokkal segítheted a már meglévő méregtelenítő folyamatok olajozott működését:

  1. Vigyél be megfelelő mennyiségű folyadékot minden nap (tiszta víz javasolt!).
  2. Aludj megfelelően! Érdemes éjfél előtt lefeküdni, és 7-8 órát aludni minden nap.
  3. Ne vigyél be túl sok kalóriát! Ennek megvalósításához érdemes kerülni a magas kalóriasűrűségű, alacsony rosttartalmú ételeket, ezek ugyanis nem eredményeznek jóllakottság érzetet, miközben rengeteg kalóriát juttatnak a szervezetedbe!
  4. Természetesen mozogni, mozogni, mozogni kell! Edzeni kell, nincs mese! Ezt semmiféle böjt vagy kúra nem helyettesíti, egyébként nem csak azért, mert az is pusztán kúraszerű dolog, nem pedig életvitelszerű, de azért is.
  5. A szervezetünk méregtelenítési mechanizmusainak működését érdemben semmilyen kúra nem befolyásolja. Természetesen hosszú távon, életvitelszerűen megvalósítva nagy hatással bír, ha sok friss gyümölcsöt és zöldséget eszel, valamint a kalóriafajtákat (fehérje, szénhidrát, zsír) ésszerű egyensúlyban és változatos ételekkel viszed be.
  6. Méregtelenítés? Ha már, akkor első körben érdemes mindenféle legális és illegális drogokkal (cigaretta, alkohol, marihuána, stb.) felhagyni. Elvégre, ha mérgezed a szervezetedet, akkor a méregtelenítés is olyan, mintha egy alul lyukas pohárba öntenéd a vizet. Vagy, ha már nem akarsz lemondani róla (ejnye, ejnye!), akkor legalább mértékkel és ésszel!

Ha kérdésed, hozzáfűzni valód akad, akkor szólj hozzá (lásd lent)!

 

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

 

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.