Avagy egy érdekes kísérlet bemutatása a kapunyitásra

 

Többek kérésére ígéretem szerint most indítok egy új csoportot. Nyilván már tudod, hogy nem sok csoport indul évente, mivel az új alakváltókat hónapokig kell figyelemmel kísérni és segíteni. A cikk végén lesz egy link, amivel a megrendelőoldalra juthatsz, ám előtte hadd osszak meg veled egy érdekes kísérletet, amiről nemrégiben olvastam.

A kísérlet

Alia Crum és Ellen Langer a Harvard Egyetemen egy izgalmas kérdést tettek fel. Köztudott, hogy a mozgás bizonyított módja a vérnyomás-csökkentésnek. Alia és Ellen viszont arra voltak kíváncsiak, hogy vajon a pozitív hatásnak mekkora része placebo, azaz mennyit köszönhetünk az elme erejének. Ennek kiderítéséhez több mint nyolcvan különböző szállodákban dolgozó szállodai takarító segítségét vették igénybe.

Ezek a takarítók átlagosan napi tizenöt szobát takarítottak ki, szobánként hozzávetőlegesen 25 perc alatt. Elmondhatjuk tehát, hogy fizikailag eléggé aktívak voltak. Nyilván nem végeztek olyan munkát, ami szisztematikusan és megfelelő arányban mozgatja át az izmaikat, de a vérnyomás kérdésében ez nem is lényeges. Alia és Ellen úgy spekuláltak, hogy ugyan fizikai aktivitásuk magas volt, a résztvevők ezt mégsem így élték meg. A kutatók úgy gondolták, megnézik mi lesz, ha ezen változtatnak, és tudatosítják a résztvevőkben, hogy a munkájukkal járó mozgásnak milyen előnyei vannak.

Két csoportra osztották tehát a résztvevőket. Az egyik csoportnak részletesen elmondták a fizikai aktivitásukkal járó előnyöket. Megbecsülték, hogy mennyi kalóriát égetnek egy szoba kitakarításával. Elmondták például, hogy 15 perc ágyazás kb. 40 kalóriát használ fel, ugyanennyi porszívózás már 50-et, de ha ugyanennyi ideig suvickolják a fürdőszobát, akkor azzal már 60-nál is több kalóriát égetnek el.

Mindenkinek kiosztottak egy lapot, amire a legfontosabb adatokat nyomtatták a takarítási munkájuk pozitív hatásairól. Hasonlóképpen, a személyzeti pihenőbe is kifüggesztették ezeknek az információs lapoknak a nagytestvérét.

A másik csoportnak ezzel szemben pusztán általánosságokban mondták el, hogy a mozgás jó, de semmiféle konkrétumot (pl. az elégetett kalóriák mértékét) nem osztottak meg velük. Ezek után mindenkivel kitöltettek egy életminőség tesztet, ami a munkájukon kívüli életüket és életminőségüket mérte fel. Mennyit mozognak még a szabadidejükben, milyen ételeket esznek, dohányoznak-e, mennyi kávét, alkoholt, vizet isznak, stb., valamint mindenkinek felmérték az egészségi állapotát is. Ez lényegében azt jelentette, hogy lemérték a vérnyomását, a testtömegét, testzsírszázalékát, derék-csípő arányát, valamint a testtömeg indexét.

Alia és Ellen legközelebb egy hónap múlva jelent meg, hogy újból mindenkivel kitöltesse az életminőség tesztet és újból végigcsináltassa az egészségfelmérést is. Ezek alapján a következő meglepő felfedezést tették:

Egyik csoportnál sem változott a munkahelyen elvégzendő munka mennyisége. Nem változott a résztvevők életmódja sem. Aki az előző tesztfelvételnél dohányzott, az most is dohányzott, aki akkor ivott, az most is ivott, és az étkezési szokásaik sem mutattak változást. Ez derült ki az életminőség tesztekből. Az egészségfelmérő tesztek azonban egészen másról tanúskodtak.

Azok, akiknek pontos tájékoztatást nyújtottak a munkájuk során elégetett kalóriákról, jelentősen fogytak. Javult a testtömegindexük, a derék-csípő arányuk, és ami fő, javult a vérnyomásuk is! A másik csoportnál azonban ilyen változások nem voltak megfigyelhetőek.

Az eredmény

A kérdés tehát, hogy mi okozta a pozitív egészségügyi változást az első csoportban? Alia és Ellen úgy véli, hogy mindez kizárólag az elmének, azaz orvosi nyelven a placebónak köszönhető. A résztvevőknek elmondták, hogy mivel jár a munkájuk, ezzel elhitették velük, hogy egészséges életet élnek, és a hitükhöz igazodott a testműködésük is.

Számos pszichológiai kísérlet létezik, amely bizonyítja, hogy a várakozásunk (a hitünk) befolyással van a valóságos eredményeinkre. Egyes kísérletekben alkohol-mentes, de alkoholosnak hitt italokat fogyasztók lerészegednek, vagy kiütnek, ha azt hiszik, hogy betegek, stb. Ezek mind érdekesek, ám először kutatták azt, hogy vajon a tudatunk mennyire van hatással egy ilyen erősen fizikai dologra, mint a testedzés.

Alia és Ellen az eredményeiket a Psychological Science-ben publikálták. Természetesen a fogadtatás vegyes volt, és a kísérlet mindenképpen ismétlésre szorul, de egy valami biztos: ha a tudatunk segít minket, az sosem árthat.

A most induló Edzésmester Alakváltó Programban felhasználjuk ezt az erőt!

Természetesen a Te esetedben nyilván nem csak a vérnyomáscsökkentés a cél, hanem egyfajta általános erőnlét és az arányos izomterhelés is. Mert nem csak az számít, hogy fogysz-e, hanem az is, hogy milyen alakod lesz a fogyás után. Ha pedig kifejezetten izmot szeretnél építeni, akkor gondolom az arányos izomterhelés szükségességét már meg sem kell említenem.

Büszkén vállalhatom, hogy a tudati résszel az Alakváltó programban nem lesz gondod. Nem csak a motiváció, hanem a legnagyobb szakmai körültekintéssel összeállított és folyamatosan polírozott edzésprogram is gondoskodik arról, hogy biztosan tudd: az Alakváltó Programmal biztos az eredmény.

Meglehet, hogy nem az én programom a legkönnyebb. Meglehet, hogy én nem mondom azt, hogy neked nincs felelősséged, és hogy minden magától megy majd. De ha én ötvenen túl két év alatt el tudtam érni, hogy most nyáron háromszoros magyar kajakbajnok legyek (ahogy arról a múlt héten írtam), akkor abból nyilván sejthető, hogy én nem az a típusú „edző” vagyok, akinek csak a szája jár. Bár ezt, mint régi olvasóm már nyilván amúgy is tudod. Éppen ezért is vállalok 28 napos pénzvisszafizetési garanciát az Alakváltó Programra!

Használd hát fel az őszi időszakot arra, hogy a nagy téli ünnepekre felpörgesd az anyagcserédet, és a jövő évet már fitten kezdd. MOST van lehetőséged csatlakozni az Alakváltó Programba.

Próbáld ki, és mint eddig mindig, ha úgy érzed, ez mégsem neked való, 28 napod van, hogy ezt tudasd velünk. De úgyis jó lesz. Tudom, mert akiről tudom, hogy aktívan csinálja, az tartósan zsírból fogy, ellentétben a különböző közkézen forgó fogyókúrákkal, ahol a fogyás jelentős része izomból történik. Ráadásul mindezt úgy, hogy én is és számos sorstárs is segíti az eredményességet a közösségi oldalunkon. És ha nem fogyni kívánsz? Három féle programból választhatsz, amelynek egyike kifejezetten az izomépítést célozza meg.

A kaput tehát most megnyitom pár napig, ne maradj le róla!

[button link=”http://edzesmester.com/edzesmester-alakvalto-program-osz-2012-akcio.html”] RÉSZLETEKÉRT ÉS A MEGRENDELÉSHEZ KATT IDE![/button]

 

 

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

 

 

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.