Rengeteg nő életét keseríti meg a narancsbőr. De mi is a narancsbőr? A legegyszerűbb, ha ezt egy ábrán szemléltetem:

A bal oldali kép a narancsbőrös keresztmetszet, míg a jobb oldali kép mutatja a sima bőrt. Ahogy láthatod, a narancsbőrnél a bőr alatti zsírsejtek jelentősen megnövekedtek. A zsírsejteknek ugyanis úgy növekszik a térfogatuk, ahogy egyre több zsírt tárolnak. Ha a kötőszövetek gyengék, akkor a zsírsejtek kipúposítják a tetejét (láthatod a kis boltíveket a bal oldali képen), és emiatt kialakul a narancsbőr.

Bár a képen úgy tűnik, hogy a zsír a ludas, valójában a kötőszövetek nem tudják a zsírt a helyükön tartani. A kérdés tehát az, hogy mit lehet tenni? Mi a megoldás? Ahhoz, hogy ezt a kérdést megnyugtatóan lezárhassuk, és végleg megoldanánk a narancsbőr kérdést, egy picit nézzünk utána az okoknak is. Hidd el, megéri. :-)

 

A narancsbőr okai

Az első és legfontosabb dolog, amit a jelenlegi kutatások alapján el lehet mondani az az, hogy a narancsbőr nem egyetlen jól körülhatárolható okra vezethető vissza, hanem több körülmény és ok húzódik meg a háttérben. Nézzük ezeket sorjában, aztán megvizsgáljuk azt is, hogy hogyan lehet ezeket kezelni és milyen eredményre számíthatsz.

 

1. Hormonális okok

A legkiemelkedőbb okok egyike a hormonális eredetű. A narancsbőr a pubertás kor utáni nők nagyjából 85%-át érinti, míg férfiaknál szinte alig találkozhatsz vele. Ugyanakkor sokkal gyakrabban lesz narancsbőre azoknak a férfiaknak, akiknek különböző férfi nemi hormonális problémáik vannak, vagy akik ösztrogén (egy női nemi hormon) terápián vannak. Viszont ha ez a helyzet, akkor hogy lehetséges, hogy manapság a narancsbőrre rendellenességként tekintenek a nők?

A válasz egyszerű, de egy pici kifejtést igényel, és ha végig olvasod, szerintem könnyebb lesz elfogadnod magad! A második világháború alatt, miközben a férfiak a fronton harcoltak, számos olyan munkát kellett a nőknek ellátni, amelyet addig férfi munkának tartottak. Mikor a háborúnak vége lett, a férfiak szerették volna visszakapni az állásaikat, de a nők, akik számára világossá vált, hogy ők is képesek ellátni a férfiak munkáját és pénzt keresni, amivel gazdasági függetlenséget érhetnek el, nyilván nem akarózott olyan könnyedén visszamenni a régi felállásba.

Ma ez nem tűnik nagy dolognak, de akkor tájt, amikor az volt az alap, hogy a férfi a kenyérkereső, és a nő sok munkát el se tud látni, ez elég nagy felbolydulást okozott. Ekkor tájt kezdtek elszaporodni a női magazinok, amelyek a nők számára a háziasszonyságot állították be követendő példaként, ami szép lassan a társadalmi nyomás hatására újra háziasszonyi szerepbe kényszerítette a nőket (persze ezzel nyilván csak azoknál volt gond, akik szerettek volna továbbra is dolgozni). Ez az időszak a csendes ötvenes évek elnevezéssel vonult be a nyugati társadalmak történelmébe. Amerikában különösen szembeötlő így utólag ez a különböző társadalmi csoportok nyílt vagy bújtatott elnyomását magába foglaló időszak.

Amikor aztán a hatvanas években elindult egyfajta ellenreakció és ellenállás, különböző dolgokkal igyekeztek azt letörni. Természetesen ha nem is tudatos, de maga a történelmi helyzet adja, hogy olyan témák kerüljenek felszínre, amelyek gyengítik a társadalmi ellenállást. Ilyen például a narancsbőr, ami hirtelen a hatvanas években meghatározó problémává lett emelve a nők körében a női magazinokon keresztül. Elsőként talán a Vogue magazin írt róla, ha az ismereteim nem tévesek. Persze nyilván lehet más értelmezést is adni a történelmi folyamatoknak, de gyakorlatilag itt arról van szó, hogy „Hé, nők! Vajon miért olyan ronda a bőrötök? Inkább azzal kéne foglalkozni, mint a munka kereséssel!” :-) Akárhogy is, egy addig természetesnek vett állapot hirtelen esztétikai problémává vált, és azóta az is maradt, miközben azt semmi sem indokolja!

A kis történelmi kitekintő után a kérdés az, hogy ez az ok hogyan kezelhető? Elvileg adná magát, hogy bizonyos hormonális terápiákkal eltűntessük a narancsbőrt, de sajnos ilyen lehetőséget nem tudnék jó szívvel javasolni. A hormonháztartásunkat legjobb nem vagy csak rendkívül indokolt esetben és akkor is hosszú ideje bizonyított eljárással piszkálni.

 

2. Genetikai okok

A narancsbőrre való hajlam öröklődőnek tűnik. A narancsbőrre leginkább hajlamosító gének:

  1. A nemet meghatározó gének. Nagy meglepi. :-) Ha nő vagy, hajlamos vagy rá, ha férfi, nem.
  2. Az anyagcsere sebességét meghatározó gének. Ha lassú az anyagcseréd, nagyobb a narancsbőr kockázata, mintha gyors az anyagcseréd.
  3. A zsír bőr alatti eloszlását meghatározó gének.
  4. A vérkeringés hatásfokát befolyásoló gének. Ha rosszabb a vérkeringés, nagyobb a narancsbőr kockázata, mint megfelelő vérkeringés esetén.

A genetikádat nem tudod megváltoztatni, ám a fenti tulajdonságaid némelyikét tudod befolyásolni. Erről az összegzésnél bővebben!

 

3. Étkezés

Azt láthattad, hogy amennyiben a kötőszövetek gyengék, a narancsbőr kialakulhat, ha az ember hízni kezd. Viszont ha rugalmatlan a kötőszövet, akkor hízás nélkül és/vagy fogyás után is megmarad! Éppen ezért rendkívül fontos, hogy úgy étkezz, ami segíti a kötőszövetek rugalmasságát és erejét. A nőknek sokkal jobban oda kell erre figyelni, hiszen a kötőszöveteik eleve gyengébbek a férfiakénál. A túlzott zsír és szénhidrát fogyasztás, különösen a túlzott magas kalóriasűrűségű ételek fogyasztása, valamint a túl alacsony rostfogyasztás szintén elősegíti a narancsbőr kialakulását. Így tehát érdemes odafigyelni, hogy megfelelő mennyiségű rostot és kalóriát vigyél be, ráadásul optimális arányban (ami a fehérje, zsír, szénhidrát hármast illeti)!

 

Szóval akkor most mi a megoldás?

Természetesen az egyetlen Tuti Megoldás™ az, ha elfogadod, hogy a narancsbőr a tested része. A narancsbőrre jelenleg NINCS kiemelkedő gyógymód. Ha azonban mégsem tudsz megbarátkozni a gondolattal, vagy úgy érzed, hogy javítani szeretnél a helyzeten, akkor azért van erre néhány lehetőség. A fentiekből már láthatod, hogy a legfontosabb dolgok, amiket megtehetsz a narancsbőr ellen az az, hogy

  1. Gyorsítod az anyagcserédet
  2. Növeled az izmaidat, hiszen az izom megfeszíti a felette levő bőrt, ami így valamelyest kisimul.
  3. A fentivel együtt javítod a terület vérkeringését.
  4. Úgy étkezel, hogy az étkezésed támogassa a kötőszövetek erejét és rugalmasságát, valamint lehetőséget adjon az izmok növelésére és a vérkeringés javítására.
  5. Csökkented a bőr alatti zsírréteget, hogy a kötőszövetet ne terhelje annyira a bőr alatti zsírréteg.

Az első négy pontnak ráadásul megvan az a nem elhanyagolható hozadéka, hogy jóval hatékonyabbá teszi a szervezeted méregtelenítő mechanizmusait, valamint eleve kevésbé terheled mérgekkel a szervezetedet.

Persze ettől még nem biztos, hogy elmúlik a narancsbőröd, hiszen ilyen állítást a fentiek alapján, nyilván te is érzed, nem is tehetnék. Sok sovány nőnek is van ugyanis narancsbőre. De azt állítom, hogy ez egy egészséges és fenntartható módja, hogy javíts a helyzeten és csökkentsd valamelyest a problémát. Csak ne feledd: Róma sem egy nap alatt épült, ezeket elérni sem egy-két nap vagy hét kérdése lesz, tehát ne várj látványos javulást már az első néhány hétben a közérzeted javulásán kívül!

 

És akkor most mit tegyek?

Először is kezdj el rendszeresen mozogni! Fontos lenne, hogy a terhelhetőségednek megfelelő mozgást végezz, legalább heti három-négyszer (izomépítő edzéseknél ennél több nem javasolt, ám zsírégető edzések esetén akár napi edzés is nyugodtan belefér).

Másodszor pedig kezdj el odafigyelni az étkezésedre! Csökkentsd a bevitt cukrokat, gyorsélelmiszereket, és növeld a zöldség és a gyümölcsfogyasztásod, miközben figyelj oda a bevitt kalóriákra!

 

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

 

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.