Loading...
Fogyás és Zsírégetés2019-02-08T12:11:04+01:00
Sikeres fogyás

Fogyás és Zsírégetés mesterkurzus

Körözd le társaidat és válj a zsírégetés mesterévé!

Ha nem szeretnél az oldalon órákat böngészni és a monitoron hosszasan olvasni, hanem inkább szeretnél egy letölthető és kinyomtatható gyorstalpaló jól felépített mesterkurzust, ami mindent elmesél arról, hogy miért nem működik az emberek 95%-ánál a fogyókúra, és mit kell tenned annak érdekében, hogy a sikeres 5%-ba tartozz, csak add meg az email címed és a neved az alábbi űrlapon, és díjtalanul elküldöm neked azt!

*  Keresztneved:
*  Email címed:
*  Nemed:

Manapság nem vagyunk híján a fogyókúra „gurunak”, és garmadával találhatunk fogyókúrával kapcsolatos könyveket, cikkeket is, mégis a fogyókúrázók 95%-a sikertelen marad. Vajon miért? Olvass tovább, és megtudhatod, hogy mik a fogyás sikertelenségének rejtett okai…

A fogyókúra valójában zsírosít. Legalábbis ahogy a legtöbb ember csinálja az önjelölt guruk és barátok, ismerősök tippjei alapján, úgy biztosan. Tudd meg miért, és hogy hogyan kerülheted el a fogyókúrák gyilkos buktatóit!

A tartós fogyás hét atombiztos titka. Avagy mi az a hét szabály, aminek a betartásával tartósan lefogyhatsz anélkül, hogy koplalnod kellene?

Biológiai gépek vagyunk. És ugyan megvannak az egyéni különbségeink, lényegét tekintve hasonlóan működünk, és hasonló folyamatok játszódnak le bennünk. Ezért a hatékony zsírégetésnek létezik egy követhető receptje. Olvass tovább, hogy megismerd ezt a receptet!

Légy Te is zsírégető mester!

Vértezd fel magad további ismeretekkel a fogyás és zsírégetés leggyakoribb buktatóinak elkerüléséhez!

A gyors fogyás sötét titka

Avagy mi a gyors fogyás élettani háttere, és miből is fogysz valójában?   A gyors diéták és fogyókúrák, heti 5-10 kg fogyást ígérnek Számtalan diéta és fogyókúra kínál

Segítség! Nem működik az edzésem! Mit tegyek?!

Az intenzitásról alapfokon Az utóbbi időben felszaporodtak azok a kérdések, amelyek az edzés hatásfokával kapcsolatosak. Korábban már volt szó arról, hogy az étkezés mennyit számít, így erről most

Tartós fogyás 104 kg-ról 69 kg-ra

Avagy egy év az EdzésMester Alakváltó Programban   Először is nézd meg ezt a képet (katt rá a teljes mérethez): UPDATE! (Az eredeti képet egy nagyobb felbontású képre

Az idő ellenünk dolgozik!

Avagy „Ha a holnapra vársz, azzal az a gond, hogy mire végre eljön, addigra már mának hívják.”   Nemrégiben kezembe akadt James Rohn Az élet kirakós játékának öt

Gyakran Ismételt Kérdések

Ildikó válaszol a leggyakoribb olvasói kérdésekre

Hetente kb. átlagosan 0,5kg zsír leadásával számolhatsz. A tudományos kutatások a témában azt mutatják, hogy életkortól, nemtől és genetikától függően, ha csak zsírból szeretnél fogyni (és ugye ez lenne a kívánatos), akkor megfelelő étkezés mellett hetente 0,2-1kg-ot tudsz lefogyni. A férfiak és a fiatalabbak gyorsabban fogynak, mint a nők és/vagy az idősebbek. Minél fiatalabb valaki, annál közelebb lehet a heti 1 kg-hoz. Ennél többre akkor van lehetőség, ha valaki a sovány testtömegéhez képest kórosan sok zsírszövettel rendelkezik. Például egy 220kg-os férfi egy év alatt akár 90kg zsírtól is megszabadulhat, ami heti átlagban 1,73kg zsírt jelent. De mindenképp tudnod kell, hogy a fogyás nem lineáris folyamat. Lesz olyan hét, amikor többet fogysz, és olyan is, amikor semmit.

Alapvetően nincs közvetlen átjárhatóság az izom és zsírszövetek között. A zsírt el kell égetni, azaz fel kell használni energiaként, amihez kalóriahiány kell (hiszen ha van elég kalória, a szervezetnek nincs oka a zsírraktáraihoz nyúlni). Az izmot ezzel szemben fel kell építeni, amihez viszont kalóriatöbbletre van szükség. Rakd össze a képet! A kettő egyszerre nem tud működni. A dolgot az árnyalja, és ez válasz a kérdésre is, hogy ha rendszeres, az izmaidat intenzíven megdolgoztató ellenállásos edzést végzel, és megfelelően fehérjedús, kalóriaegyensúlyos étkezést valósítasz meg (azaz nagyjából annyi kalóriát viszel be, amennyit el is fogyasztasz), akkor hosszú távon mégis létezik, hogy a zsírból fogysz is, miközben izmot is építesz. Ez tűnhet úgy, mintha a zsírt izommá alakítanád, de valójában két külön folyamat megy végbe párhuzamosan.

Ha egészséges ember létére valaki hosszabb távon nem fogy, a ludas mindig az étkezés. Azonban az edzésprogramod elkezdése után, még akár egy-másfél hónapig is előfordulhat, hogy nem fogsz fogyni a mérleg szerint. Ennek az az oka, hogy miközben zsírt veszítesz, az izmaidban a megnövekedett terhelés hatására többlet glikogén és víz raktározódik el. Így a zsírcsökkenésből eredő tömegveszteséget ellensúlyozza a glikogénfelhalmozás és vízvisszatartás. Nem kell izgulnod, ha mindent jól csinálsz, hamarosan megindul a fogyás.

Nincs ilyen. Sőt, egy nagyon „haladó” edzésforma akár kifejezetten rossz lehet egy kezdőnek. Hogy milyen edzésformát válasszunk, függ az edzés céljától, nemtől, egyéni alkattól, sportelőélettől, edzettségi szinttől, stb. Bizonyos célokra léteznek jobb és kevésbé jobb edzésmódszerek, de a lényeg mindig azon van, hogy stresszeljük-e a szervezet azon részét (és akkor fejlődni fog) vagy sem. Kezdőként szinte bármilyen edzés fejlődéshez vezet.

Fogyni kizárólag kalóriadeficittel lehet. Nincs helyi zsírégetés (azaz ha hasizomgyakorlatokat végzel, nem a hasadról fog leolvadni a zsír, pusztán a hasizmaidat fogod erősíteni vele). A zsír genetikai program alapján rakódik le vagy kerül felhasználásra. A zsírt olyan sorrendben és mértékben fogod tudni leadni, ahogy azok feljöttek rád. Edzéssel gyorsíthatod a zsírleadást, de ne feledd, hogy az étkezésen van a hangsúly. Vagyis, ha a hasadról szeretnél lefogyni, akkor addig kell fogynod, amíg a hasadról el nem kezdenek olvadni a zsírpárnák a genetikai programod alapján.

Egyiktől sem! Kockás hasad kizárólag akkor lesz, ha alacsony a testzsírszázalékod. Ezt szerencsésebb esetben szuper genetikával, átlagos esetben pedig megfelelő diéta-edzés kombinációval érheted el! Az sem árt, ha a hasizmodat megfelelő mértékben edzed, hogy az alacsony testzsírarány elérésekor ne kákabelű ropinak tűnjél, hanem valóban a kocka hasad domborodjon.

A heti edzésnapok számát általában a célok, a lehetőségek és a regenerálódási képesség határozza meg. Ha fő cél az izomtömeg növelése, akkor kezdő és középhaladó szinten maximum heti 3-4 szer, az edzések között pihenőnapot beiktatva. Ha más céljaid vannak, pl. testsúlycsökkentés, akkor több jó módszer is létezik. Három nap edzés egy nap pihenő, heti öt vagy hat nap edzés, stb. A lényeg, hogy heti egy nap mindenképpen a pihenésé legyen!

De le fog! Az hogy mennyire, az már genetikai kérdés. A mell alapvetően egy zsírszövet. Ha a tested elsőként oda tárolja el a zsírt, akkor onnan nagyon nehéz lesz fogynod is. A zsírcsökkentés az fordítottan arányos a testben lévő zsírtárolással. Ez azt fogja neked jelenteni, ha olyan alkat vagy, hogy először mellre, majd fenékre, combra hízol, akkor a fogyás először combról, majd fenékről végül a mellről fog megindulni. Tehát ez egy alkati kérdés is. Ám mivel a zsírraktározás többnyire eloszlik a testben, szinte minden fogyás a mellek méretének valamilyen szintű csökkenését hozza.

Minden idők legnagyobb testépítője, Ronnie Coleman 42 évesen volt a legjobb formájában. Soha nem késő elkezdeni, még 60 éves korban sem! Persze idősebb korban a fejlődés is lassabb, ezért elérhető célokra és türelemre van szükség. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy még 90 éves korban is lehetséges izmot építeni! Az ismerőseim körében van olyan hölgy, aki 61 éves korában kezdett el futni, pedig előtte semmilyen sporttevékenységben nem vett részt. Ma már 80 éves és több maratoni távot tudhat a magáénak!

Minden étel, amely lecsúszik a torkodon, kalóriát tartalmaz, tehát a szervezetedben felhasználódik, vagy elraktározódik. A rossz minőségű táplálékot nem tudod jól felhasználni, ezért könnyebben lerakódik zsírként. Ez energetikai kérdés is: ha a bevitt energiaforrás kisebb, mint a szükségleted, akkor felhasználódik, ha nagyobb, akkor raktározódik. “Ha többet viszel be, mint amennyit felhasználsz hízol, ha kevesebbet, akkor fogysz!” Ez így megjegyezhető?

Nem, nem ehetsz! Azt ehetsz, ami az étrendedben le van írva. Az étrend betartásánál is ott van a piros tábla, hogy azt nem lehet. A kútba sem ugrasz bele, ha meleged van és fürödni szeretnél, ugye? Persze a mérték is kérdéses. De tiltólistán pontosan azért van némely étel, mert vagy nehéz belőle mértéket tartani, vagy értéktelen tápanyagforrás! Minél kevesebbszer eszel ilyen ételeket, annál könnyebb megállni, hogy ne is egyed őket. A legjobb módszer, ha otthon nem is tartasz ilyeneket, mert akkor könnyebb ellenállni!

Nincs olyan hogy legjobb, csak alternatívák vannak. Mindig az számodra a legjobb, amire a tested megfelelően reagál. A napi rutinodhoz kell kialakítanod egy olyan étrendet, amelyet be is tudsz tartani. Ha meg van a 3 fő étkezésed, nem fogod stresszelni magad azzal, hogy te most éhezel! A diéta görög eredetű szó: életmódváltást jelent a jobb minőség felé, nem pedig drasztikus kalóriamegvonást!

Élő szervezet vagy, a tested arra reagál, ami történik vele a mozgásban és amivel táplálod! Ebből következik: ha ugyanazt eszed, amitől elhíztál, vissza fogsz hízni.

A felnőtt ember testének 50-70 %-a víz. Az izom legnagyobb részét is víz teszi ki, így egy izmos, sportoló esetében ez az arány magasabb.  A víz szervezetünk, életünk nélkülözhetetlen alkotóeleme. Az élettani működésünk legfontosabb része, legfőbb szerepei között említhetjük: segít a tápanyagok szállításában, felszívódásában, közreműködik a szervezetbe kerülő méreganyagok kiválasztásában, fenntartja a vér mennyiségét, közeget biztosít a sejtben lezajló különböző kémiai reakciók lejátszódásához, de segít a hőmérséklet-szabályozásában is. Ne felejtsük el, hogy a vízveszteségünk is nagy: életvitel, edzés, táplálkozás, nem függvénye is. De veszítünk vizet légzéssel, széklettel, vizelettel, izzadással, betegséggel (lázzal), mindezt pótolni kell! A dehidratáltság tünetei: fáradtság, fejfájás, kipirult bőr, sötét, erőteljes illatú vizelet, a szapora légzés. Az esetek nagy részében  egy-egy fejfájás tünete folyadékbevitellel megszüntethető. Mindig legyen melletted víz és igyál meg legalább napi 2-3 l folyadékot!

Ha ugyanannyit eszel, igen. Nem kell nagy matekzseninek lenni, hogy elképzeld: ugyanannyi bevitt energiából jóval kevesebbet használsz már el. A felesleg zsírrá alakul.

Ez sok dolog függvénye: nem, kor, genetika, életmód, edzés, stb. Lehetsz szerencsés (pl. fiatal, jó genetikájú férfi aktív életmóddal), akinek nem nagyon kell odafigyelnie az étkezésre, de lehet az is, hogy e nélkül sosem leszel eredményes. Alapvetően, ha nem vagy hajlandó áldozni arra, hogy az étkezésedre odafigyelj, akkor igazán nem is akarod elérni a célodat, és ekkor a kérdés az, hogy akkor minek foglalkozol vele?

Nem fogsz úgy kinézni! Ez élettani szempontból sem lehetséges! A tesztoszteron szint, amely egyéb más funkciók ellátása mellett az izomzat fenntartásáért felelős a férfiak esetében: normál szint 10–28 nmol/l, a nők esetében pedig: aktív korban: 0,2–2,9 nmol/l, menopausa után: 0,2–1,4 nmol/l. Tehát hidd el nekem, ha bele is gebedsz az edzésbe, olyan aktivitással dolgozol, sem leszel férfiasan izmos. Legfeljebb szépen kidolgozott, izmos testtel fogsz rendelkezni! Ami jó hír, ha túl soknak találod magadon az izomzatot, csak abba kell hagynod az ellenállásos edzést és pár hónap alatt visszakapod a kiindulóhelyzeted formáját. Szóval ne aggódj!

Nem javaslom! Minden olyan táplálékmegvonás, amelyben nem szerepel a szénhidrát, fehérje és a zsír, káros és haszontalan. Mindhárom összetevőnek meg van a szervezet egészséges működéséhez szükséges szerepe. Hiányuk már egy napon belül is érzékelhető. A kúra során az ásványi anyagok és nyomelemek szintje is leesik, amely károsítja a vesét, a májat! A súlyod csökken, de az izomzat kárára. Ne alkalmazd!

Légy erős és tartsd magad a tervhez! Sosem tudhatod, hogy ezzel kit ösztönzöl még a környezetedben!

Napi motiváció

Ha szeretnél motivációt a fogyáshoz, egyél a tükör előtt…
…meztelenül

Napi motiváció

Csak mert a mérleg többet vagy kevesebbet mutat ma, még nem biztos, hogy híztál vagy fogytál. Összpontosíts a hosszú távú tendenciára!

Napi motiváció

Eddz úgy, mintha az erősebb és gyorsabb gonosz ikertestvéred el akarna tenni láb alól!

Napi motiváció

Hű de bánom, hogy ma voltam edzeni és betartottam a diétát!
– SENKI, SOHA

Napi motiváció

Nem kell kiemelkedőnek lenni, hogy elkezdd. De el kell kezdeni, hogy kiemelkedő lehess.

Napi motiváció

Emlékszel a lányra, aki feladta a fogyókúráját? Hát más se emlékszik rá! Küzdj tovább!

Napi motiváció

A tested nagyon sokat kibír. Az elméd az, amit győzködnöd kell!

Napi motiváció

Ha van időd facebookozni, akkor van időd edzeni is! Nyomás edzeni!

Napi motiváció

Tedd ma a támogatóidat büszkévé, a haragosaidat pedig iriggyé!

Napi motiváció

Imádok edzeni! :-) De csak miután már végeztem.

Napi motiváció

Ha az “A” terv csődöt mondana, ne feledd,
hogy még 43 másik betű is van az ABC-ben!

Napi motiváció

Ne add fel, amit a LEGJOBBAN akarsz…
…azért, amit MOST akarsz!

Napi motiváció

Amikor küszködsz, jusson eszedbe,
hogy miért is csinálod!

Napi motiváció

A fogyókúra és fitnesz célokat nem erővel,
hanem kitartással érik el!

Napi motiváció

Mielőtt feladnád, emlékezz,
hogy miért kezdted el!

Napi motiváció
Eddz úgy, mintha kisorsoltak volna
az Éhezők Viadalára!
Napi motiváció
Ha az élet padlóra küld…
…csinálj egy négyütemű fekvőtámaszt!
Napi motiváció
Ne izgulj! A négyütemű fekvőtámasz
sem szeret téged!
Napi motiváció

Egy ideális világban a ruha kövérít, nálunk sajnos a zsírfelesleg! Szabadulj meg tőle!

Napi motiváció
Légy az ma, aki tegnap a
lustaságod miatt nem lettél!
Napi motiváció
A határaidat tologasd, ne a határidőket!
Napi motiváció
A könny együttérzést, a verejték eredményt szül.
Neked melyikre van szükséged?
Napi motiváció
Az igazi erő forrása nem a test,
hanem a megtörhetetlen akarat.
Napi motiváció
A fogyókúra olyan, mint a házasság:
Nem várhatod el, hogy működjön,
ha egyszer állandóan megcsalod!
Napi motiváció
A fejlődésért küzdj, ne a tökéletességért!
Napi motiváció
Az első lépés a célod felé, ha eldöntöd, hogy
nem akarsz ott maradni, ahol most vagy!
Napi motiváció

Semmi sem lehet annyira ízletes és finom, mint amennyire jó érzés fittnek és formásnak lenni!

Napi motiváció
Kifogásod mindig lesz, lehetőséged nem!
Napi motiváció
Nem tudhatod, hogy hol vannak a határaid,
míg meg nem próbálod elérni őket!
Napi motiváció
Az edzés személyes győzelem
a lustaság és a halogatás fölött!
Napi motiváció
Mikor éppen feladnád, akkor
kell még jobban beleerősíteni!
Napi motiváció

A test azt éri el, amit az elme elhisz!

Napi motiváció
Az öngyűlölet a lehető legrosszabb motiváció!
Napi motiváció
Ha félgőzzel csinálod, ne várj teljes eredményt!
Napi motiváció
Ne álmodozz a sikerről, inkább dolgozz érte!
Napi motiváció
A szánalomért elég gyengének lenned.
A gyengéket mindenki szánja.
Az irigységért viszont már dolgoznod kell!
Napi motiváció
Ha már unod mindig újrakezdeni,
akkor ezúttal ne hagyd abba!
Napi motiváció

A lehetőséget sokan azért hagyják ki, mert overallban van és munkának néz ki.

Napi motiváció
Egy hét 7 napból áll. A “majd” nincs köztük!
Napi motiváció
Néha elbuksz majd a kitűzött célodban.
Ám semmi sincs veszve, amíg próbálkozol!
Napi motiváció
Az mondják, hogy a motiváció nem tart sokáig…
…nos, a fürdés sem, ezért kell naponta gyakorolni!
Napi motiváció
Nem kell gyorsan haladnod…
…csak haladnod kell.
Napi motiváció
Ha van egy keddi rituáléd, miszerint
elszúrod a hétfőn kezdett diétát,
akkor javaslok egy szerdai rituálét is:
felejtsd el, hogy hibáztál és kezdd azonnal újra!
Napi motiváció
Egy dologban mindenki egyenlő:
A napja mindenkinek 24 órából áll!
Használd úgy, hogy ne bánd egy percét sem!
Napi motiváció
Az izzadtságba még soha senki nem fulladt bele!
Napi motiváció
Eddz reggel, mielőtt az agyad rájönne,
hogy mit is csinálsz voltaképpen!
Napi motiváció
Jó, ha ismered a határaidat, de még jobb,
ha folyamatosan feszegeted is azokat!
Napi motiváció
A nyári testeket télen formálják!
Napi motiváció
Ha jó ételeket tartasz a hűtődben,
akkor jó ételeket fogsz enni is!
Napi motiváció
A vásárlásnál könnyebb a csokinak ellenállni,
mint amikor már ott van a hűtődben!
Napi motiváció
Ha csak egy jelre vársz: EZ AZ!
Napi motiváció

“Nem tudom megcsinálni!” -FÉLELEM
“De meg tudom csinálni!” -ELHATÁROZÁS
“Na ugye, hogy meg tudom csinálni!” -EREDMÉNY

Napi motiváció
Bármennyire is szeretnénk, a csúcsra nem visz lift!
Napi motiváció
Azonnal dobd el a csokit és lépj két lépést hátra!
Napi motiváció

Az önfegyelem tudatos választás aközött, amit MOST akarsz, és amit a LEGJOBBAN akarsz.

Napi motiváció
A célodhoz nem egy óriás lépés visz el, hanem sok kicsi.
Napi motiváció

Formásodni az edzőteremben, Fogyni pedig a konyhában kell!

Napi motiváció
A változtatás titka: ne azt nézd, hogy mit kell feladnod, hanem azt, hogy mit nyersz!
Napi motiváció

A fittséged jele, hogy mit szedsz kettesével: a pirulákat vagy a lépcsőket!

Napi motiváció

A lustaság lustaságot szül, az aktivitás pedig aktivitást!

Napi motiváció

Ha változtatni akarsz a testeden, előbb az elméden kell változtatnod!

Napi motiváció
Kedves hasam! Nem éhes vagy, csak unatkozol. Szóval csönd legyen!
Napi motiváció
Hogy mi a TITOK? Egy új fogyókúra pirula. A neve: Emeld fel a feneked és húzz edzeni!
Napi motiváció

Bármilyen lassan is haladsz, még így is ráversz arra, aki a kanapén fetreng!

Napi motiváció
Nem azért kell edzeni, mert utálod a tested, hanem azért, mert szereted!
Napi motiváció

Az edzés szívás, de az úszógumi még inkább!

Napi motiváció

Van, aki nálad jóval elfoglaltabb, mégis épp edz valahol! Szóval ne gyere azzal, hogy nincs időd edzeni!

Napi motiváció

Azt kapod, amiért megdolgozol, nem pedig azt, amire vágyakozol!

Napi motiváció

Ne azért eddz, hogy napokat adj az életedhez, hanem hogy életet adj a napjaidhoz!

Napi motiváció

A gondolatból tett, a tettből szokás, a szokásból jellem, a jellemből pedig gondolat lesz. Mi alakítjuk a szokásainkat, de a szokásaink alakítanak minket!

Napi motiváció

Ne jutalmazd magad étellel, nem vagy te kutya!

Napi motiváció

Egy óra edzés csak a napod 4%-át teszi ki. Nincs több kifogás!

Napi motiváció
Nem az a kérdés, hogy van-e rá időd, hanem hogy szánsz-e rá?
Napi motiváció

Amikor a legkevésbé van kedved edzeni, akkor van rá a leginkább szükséged!

Napi motiváció

Az ÉTEL a leginkább túlértékelt és túlhasznált stresszoldó. Az EDZÉS pedig a legkevésbé értékelt és alkalmazott antidepresszáns.

Napi motiváció

A legnagyobb fitnesz titok: Menj el addig, ameddig tudsz, és utána még tégy egy lépést!

Napi motiváció

A fittség örök harc az idő ellen!

Napi motiváció

A kosárból csak annyit tudsz kivenni, mint amennyit beleteszel!

Napi motiváció

Cím

Go to Top