10+1 pont,
hogy könnyebben felismerd a fogyókúra átveréseket

Fogyókúra átverések

Mostanság sok olyan levelet kapok, ami arról szól, hogy mit gondolok erről vagy arról a termékről. Ilyenkor mindig megnézem, hogy miről van szó. Nem nagyon szeretek más üzletébe belekontárkodni, de azért néhány dolog van, ami szakértőként meglehetősen szúrja a szemem.

Mivel az összes nevet, terméket vagy szolgáltatást nem tudom egyenként kielemezni, ezért úgy döntöttem, hogy adok egy 10 (+1) pontos csekklistát, amit mindig átnézhetsz, ha ilyesmibe botlasz. Tudom, hogy a csodákban hinni, mindenki szeret, de ez a lista segít, hogy az átveréseket könnyebben azonosíthasd.

Ha bármikor egy olyan termékbe botlasz, ami gyanúsan jó és túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor az valószínűleg tényleg gyanús, és valóban nem is igaz. Szóval mielőtt ilyen termékekre vagy szolgáltatásokra adnád ki a nehezen megkeresett pénzedet, mindig gondold át a következőket, nehogy csak utólag legyél okos:

1. „Sohasem volt könnyebb lefogyni diétázás és edzés nélkül! Az „X” termék mindezt lehetővé teszi!”

Könnyű fogyásNézzünk szembe a valósággal! (Minél hamarabb megteszed ezt, annál gyorsabban érhetsz el valós eredményeket.) A tartós fogyás erőfeszítést, energiát és időt igényel. Nincsenek kiskapuk és rövidebb utak. Ha van rengeteg ablakon kidobható pénzed és még több türelmed, akkor csak a remény kedvéért persze kipróbálhatsz minden olyan terméket, ami csodaszerű eredményeket ígér mindenféle erőfeszítés nélkül, de ha mélyen magadba nézel, te is tudod, hogy nincs ilyen és csak egy csodára vágysz.

Tudd, hogy ha egy ilyen terméket veszel, nem csak a pénzed, hanem az önbizalmad, és az abba vetett hited is csökken, hogy valaha képes leszel eredményeket elérni és lefogyni. Több olyan kuncsaftom is volt, akivel azért nem dolgoztam tovább, mert mindig minden csodaterméket megvett, de nem volt hajlandó a tanácsaimat megfogadni és betartani azt, amit mondok neki. Mondanom sem kell, hogy az eredmények mindig elmaradtak az ígéretektől, miközben a személyiségük és a hitük a saját képességeikben folyamatosan romlottak. Ha rám hallgatsz, az ilyen ajánlatokat kihagyod.

Fogyókúra titok2. „Rájöttem a titokra! Claudia Schiffer (ide behelyettesíthetsz bárkit, akik irigylésre méltóan jól néznek ki, pl. hollywoodi sztárok, fitnesz világbajnokok, testépítők, olimpikonok, stb) is ezt a csodaszert használja!”

Először is, minden sztár (beleértve Claudia Schiffert is), aki jól néz ki, a saját bevallása szerint is napi több órát tölt testedzéssel egy olyan orvosokból és személyi edzőkből álló csapat felügyelete mellett, akiknek forintban havi milliókat fizet azért, hogy megfelelő tanáccsal lássák el és így formában maradhasson.

És még így is ott vannak a profi világítási szakemberek, a profi fotósok és a számítógépes képmanipulálás, amivel egy képen vagy egy felvételen emberfelettien széppé varázsolható szinte bárki. Ha nem hiszed, csak keress rá olyan képekre, amik smink, világítás, profi fotós és számítógépes képmanipulálás nélkül mutatják be a „meseszép” sztárokat.

De másképp fogalmazok. Gondolj bele. Ha Claudia Schiffer is azt a terméket használja, és az nem igényel erőfeszítést, és a termék használata tényleg BIZTONSÁGOS, és az élelmezésügyi hatóságok is minden gond nélkül engedélyeznék, akkor hogy lehet, hogy nem kapható minden sarki fűszeresnél?

Amerikában a CDC (Centers for Disease Control and Prevention) felmérése szerint nagyjából 31% a kórosan elhízottak (!) aránya. Figyelem, ez nem a túlsúlyosak aránya, hanem a kórosan elhízottaké. A túlsúlyosak aránya nagyjából 65%-os. Magyarországon „csak” 18-20% körül van a kórosan elhízottak és 60% környékén a túlsúlyosak aránya (a túlsúlyosak között már ott vannak a kórosan elhízottak is).

Ha valóban lenne egy termék, ami ezt pikk-pakk megoldja, akkor nincs az a pénz, amiért ne érné meg az egész világon azt teríteni. Biztos lehetsz benne, hogy a nyugati világ egyik legnagyobb problémáját oldaná meg vele a termék gyártója, a cég tulajdonosa pedig pillanatokon belül a világ leggazdagabb embere lehetne.

Nem furcsa, hogy az ilyen termékeket mégis „titokként”, eldugott weboldalakon vagy rossz minőségű postai reklámanyagokon árusítják? Ráadásul, ha jobban utána nézel, nem ritkán kiderül, hogy a csodaszer valójában csak rendkívül egyszerű anyagot, például zöld tea kivonatot vagy valami gyümölcsből kinyert egyszerű, de jelenleg divatos anyagot tartalmaz.

Még valami ezzel kapcsolatban. Ha veszed a fáradtságot, különösen az angol oldalaknál (az Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban már kötelező sok mindent kiírni, különben az ottani fogyasztóvédelmi hatóság komoly bírságokat szabhat ki rád) az apró betűs résznél találhatsz elbizonytalanító dolgokat. Például láttam ilyet: „These statements have not been reviewed by the UK Department of Health.” (Vagyis az oldalon szereplő állítások valóságtartalmát az Egyesült Királyság Egészségügyi hatóságai nem ellenőrizték). A döntést rád bízom, de jobb, ha mindennek utána nézel.

3. „Gyors fogyás. Akár 10 kiló egy hét alatt!”

Gyors fogyásSzeretnéd formába rázni magad a jövő heti osztálytalálkozódra? Vagy nyakadon a nyár, és jó lenne strandra menni, és szeretnéd, ha irigyelnének? És ehhez le kéne adnod hirtelen 10-15 kilót?

Nos, olyan termék – ahogy azt eddig is említettem – ami gyorsan, hatékonyan és biztonságosan lefogyaszt, egyszerűen nem létezik.

Ahhoz, hogy tartós legyen a fogyás, elsősorban a zsírfeleslegedet kell leadni. Ha kikötözlek egy fához és nem eszel semmit, ha csak folyadékon (pl. turmixokon, stb.) élsz, persze hogy fogyni fogsz. De súlyos árat fizetsz majd érte, ebben biztos lehetsz. (Ennek az élettani hátteréről az előző modulokban már olvashattál).

A tested valahonnan kiszedi belőled azt az energiát, amire szüksége van az életben maradáshoz, és szomorú vagy sem, először a nagy energiaigényű izmokat fogja leépíteni. Ha nem juttatsz be az alapenergia szükségletednek megfelelő energiát, akkor biztosan így lesz, és hiába eszel csak fehérjét, ez nem védi meg az izmaidat. Sőt, még egy kicsit ront is a helyzeten, mivel a fehérje energiává alakítása alapvetően rosszabb hatásfokú, mint a szénhidráté vagy a zsíroké.

Ahhoz, tehát, hogy tartós legyen a fogyás, zsírt kell fogynod, és ebből – megfelelő életmóddal – hetente fél-egy kilót tudsz leadni (extrém túlsúlynál talán kicsit többet is, de ha fontos az egészséged, én a helyedben én ennyivel számolnék). Ennyi az egészséges és tartható mérték. Sajnálom, ha ezzel elrontottam a napodat, de ez a szomorú valóság. :-)

4. „Fogyj le ezzel a termékkel és soha többé nem kell majd diétáznod!”

lustaságHát, nézzük az egyszerű élettani realitást. Ha több energiát viszel be, mint amennyit egy nap elégetsz, különösen, ha nem megfelelő formában viszed be az energiát, akkor hízni fogsz. Ha kevesebb energiát viszel be, mint amit elégetsz, akkor meg fogyni fogsz. Ha jóval több energiát viszel be, mint amennyit egy nap elégetsz, akkor nagyon hízni fogsz, és ha jóval kevesebb energiát viszel be, mint amennyit elégetsz – és most jön a sokkoló biológia – akkor is hízni fogsz!

Lehet, hogy kilóban kevesebbet mutat majd a mérleg, de a zsírarányod észbontó mértékben megnövekszik (feltéve persze, hogy nem dolgozod fizikailag halálra magad, mert akkor inkább a bordád fog kilátszani). Simán lehetsz alultáplált úgy is, hogy közben 30-40%-os a testzsír arányod!

A diéta szó a görög diaita szóból származik, ami életmódot jelent. Nem kúraszerű, káros időleges kalóriamegvonást, hanem életmódot. Ha le akarsz fogyni, és szeretnéd, hogy ez tartós legyen, akkor ahhoz olyan életmódot kell kialakítanod, ami ezt lehetővé teszi. A tartós vagy végleges optimális zsírarány fenntartása pedig folyamatos munkát igényel. Igaz, a fenntartás már nem nagy erőfeszítés, de mégis erőfeszítés.

Ha azt hitted, hogy le tudsz fogyni úgy, hogy utána soha többé ne kelljen semmit sem csinálnod, hát… akkor jobb, ha mihamarabb leszámolsz ezzel a téveszméddel. Én most 50 éves vagyok. De általában 35-40-nek néznek. Bevallom, szerintem közelről jobban látszik a korom, de ez maradjon kettőnk között. :-)

Mivel az életstílusom szerves része a testmozgás és az egészséges táplálkozás, nekem már nem nagy munka az alakom fenntartása, de akkor is munka. Ha ez nem tetszik, inkább mondj is le a fogyásról. Sokkal jobban fogod magad érezni, hiszen akkor úgysem magadért akarod a dolgot.

5. „Végre itt egy módszer, ami mindenkinél kivétel nélkül működik!”

Nem tudom te hogy vagy vele, de én személy szerint még nem láttam olyan ruhát, ami mindenkire jó lenne. A testzsír csökkentő „fogyókúrás” módszerek kicsit olyanok, mint a ruhák. Személyre kell szabni őket. Mindenkinek mások az egészségügyi körülményei, problémái és más az életstílusa is. A „mindenkinek jó” termékek biztosan nem működnek mindenkinél.

6. „Bármit ehetsz és még úgy is fogyni fogsz, ha az „X” terméked szedet közben!”

Anti diétaA fogyás, de különösen a testzsír-csökkentés (ami végső soron a célod kell legyen) ésszerű étkezésen alapul. Nem koplaláson, nem zabáláson, hanem ésszerű mennyiségű, minőségű és összetételű ételválasztáson.

Itt visszautalnék a 4-es pontnál írott élettani alapvetésekre. Ha a mozgásodhoz képest túl sok kalóriát viszel be, szedhetsz akármit, nem fogsz fogyni. Az egyetlen dolog, ami fogyni fog, ha ilyen terméket vásárolsz, az a pénztárcád.

7. „Tudományosan bizonyított, az orvosok ajánlásával!”

OrvosLáttam már olyan terméket, amiről csupa hazugságot állítottak. XY orvos fedezte fel, és az Egyesült Államokban már mindenki erről beszél, stb., stb. Aztán hamar kiderült, hogy senki sem beszél róla, pedig az A4-es szóróanyag már évek óta kering itt Magyarországon is.

Ha bármi ilyenbe botlasz, a következő kérdéseket érdemes minimum feltenni (és ezeknek érdemes utána is nézni):

  • Milyen módszerekkel folytatták le a kutatást, és hol található a bizonyíték?
  • Volt-e humán tesztelés vagy csak egereken/patkányokon tesztelték az anyagot?
  • Mekkora volt a mintavétel? 5 alanyon végezték a tesztelést vagy 5,000 alanyon?
  • A kutatási eredményeket publikálták-e bármilyen neves szakmai folyóiratban, és ha igen, melyikben? A publikálásra érkeztek-e reakciók, és ha igen, milyenek? Itt megjegyezném, hogy a „publikálásra vár” kifejezés jelentheti azt, hogy valahol le van adva, de azt is, hogy sosem volt és nem is lesz publikálva. A tudományos életben bármilyen kutatási eredményre írhatom azt, hogy „publikálásra vár”.
  • Milyen orvos ajánlja? Általános orvos (pl. ilyen a körzeti orvosod)? Belgyógyász? Sebész? Kutató orvos? Bőrgyógyász? Milyen orvos? Létezik egyáltalán ez az orvos?

Ha ilyesmibe ütközöl, mindig nézz utána a részleteknek. Az OÉTI-nél egyébként érdeklődhetsz minden ilyen termék után (www.oeti.hu), sőt, mintát is leadhatsz náluk ezekből a termékekből. Keresd a kapcsolat / ügyfélszolgálat részt az oldalon a pontos címekért.

8. „Hihetetlen tudományos áttörés!”

Kell erről írnom? :-) Ez nagyon jól hangzik, hiszen folyamatosan folynak kísérletek a tudomány szinte minden területén. De egy valamiben biztos lehetsz: ilyen csodaszer nem létezik. Mutass egy embert, akinek egy ilyen csodaszerrel sikerült lefogynia és mutatok ezret, akiknek meg nem!

Ha hihetetlen tudományos áttörésről hallasz, és az nem folyik a rádióból, tévéből, nem beszélnek róla pozitívan olyan szakértők, akik nem érdekeltek sem a termék elterjedésében, sem pedig az eltűnésében, akkor legjobb, ha azonnal hátat fordítasz minden ilyen ajánlatnak.

Mindegy, hogy milyen élettani folyamatokat próbálnak számodra meglovagolni, biztos lehetsz benne, hogy nem bontják ki az igazság minden részletét, hiszen nem áll szándékukban.

A legjobb példa erre a 90-es évek nagy ígérete, a leptin. A leptin csillapítja az éhségérzetet. Ezt kezded termelni, ha sokat eszel. Igen ígéretesnek tűnt, sokan hitték, hogy tényleg ez lesz „a” csodaszer, a túlsúly probléma pedig évek alatt meg fog szűnni. Aztán hamarosan felfedezték, hogy a túlsúlyos emberekben jóval magasabb a leptinszint, és mégsem működik.

Hogy miért? Mert leptinrezisztencia alakul ki. A mai napig léteznek olyan cégek, termékek, amelyek a leptint csodaszerként állítják be, és jóval nagyobb hatást tulajdonítanak neki, mint amekkora hatása valójában lehet.

9. „Az X termék blokkolja a zsírfelszívódást / a szénhidrát emésztését / a kalóriák beépülését!”

Ez is aranyos, de még nincs olyan varázsszer, ami a zsír, a szénhidrát vagy a kalóriák felszívódását, megemésztését vagy beépülését megakadályozná úgy, hogy abból neked semmi gondod ne származzon. Arról nem is beszélve, hogy mindhárom tápanyagra (fehérje, zsír és szénhidrát) szüksége van a szervezetednek. Nyilván nem véletlenül.

10. Előtte/Utána mágia

előtte utánaAz előtte/utána képek jók. Ha valós eredményekről van szó, ez egy jó módja annak, hogy bemutassa, milyen eredményeket lehet elérni egy termékkel vagy egy módszerrel és így bizalmat építsen benned. Ha úgy érzed, hogy megfogtak a képek, minden esetben nézz utána a termék engedélyszámának és az OÉTI-nél érdeklődj a termék után.

Különösen ha angol oldalakra kerülsz, szintén a látható, de sokszor a háttér színéhez nagyon hasonló színnel kiírt apróbetűs résznél találhatsz ilyesmiket: „Models and images used on this page may not be users of this product.” (azaz az oldalon használt képeken szereplő személyek nem feltétlenül használják az itt reklámozott terméket). Magyarországon ennél valamivel rosszabb a helyzet, ugyanis itt bárki feltehet akármilyen előtte-utána képet, és hozzáírhat valamit anélkül, hogy kiírna bármi ilyesmit. Nem azért, mert ez nem fogyasztóvédelmi ügy, hanem azért, mert ugyan ki jelentene egy ilyen esetet, amikor éppen az „Igen, végre megtaláltam a csodaszert!” örömmámorban van. Jobb tehát vigyázni ezekkel. Ha az előtte-utána képek valóságtartalma sehogyan sem bizonyítható, akkor bizony nyugodtan gyanakodhatsz és jobb óvatosnak lenned.

+1. / 11. „Teljesen biztonságos”

Ez is egy azon üres szóvirágokból, ami arra hivatott, hogy ráharapj a dologra, és vásárolj. Vajon miért van az, hogy azoknál a termékeknél, amelyek teljesen biztonságosak, sehol sem emelik ki, hogy biztonságos? Nyilván mert egyértelmű. Ezt olyankor szokták kiírni, amikor – ismét csak – valami olyan jónak tűnik, hogy az emberben azonnal felmerül a kérdés, hogy ez vajon biztonságos-e.

Rengeteg olyan terméket vontak ki a piacról vagy nem engedélyeztek, amelyek jónak tűntek (bár a csodaszertől még ezek is távol álltak), de komoly kockázat merült fel a termékkel kapcsolatosan. Az elhízásnak is vannak egészségkockázatai, de biztosan nem érdemes egy olyan kockázatra lecserélni, ami talán visszafordíthatatlan károsodást okoz a szervezetedben.

Csak hogy egy példát említsek. Egy időben nagyon népszerűek voltak az efedrin alapú fogyasztószerek. Az efedrin egy olyan teljesítménynövelő szer, ami emeli a pulzusszámot és a vérnyomást, és a termogenikus hatásának köszönhetően fogyaszt.

A legnagyobb efedrin alapú étrend-kiegészítőket gyártó cég, a Metabolife „biztonságosnak” hirdette a termékét, miközben eltitkolta a hatóságok elől a hozzá beérkező több mint tizenötezer negatív mellékhatásról szóló panaszokat. Ezek között voltak enyhébb panaszok (alvászavar, álmatlanság), de volt a szer hatására kialakult súlyos szívprobléma is (ezek ráadásul nem ritkán minden előjel és tünet nélkül hirtelen eszméletvesztéshez és halálhoz vezettek). Mivel a szer eladása sok százmillió dollár profitot jelentett a Metabolifenak, nyilván nem szívesen hozta volna nyilvánosságra a szer használatával járó súlyos egészségkockázatokat.

Mára az efedrin tartalmú szereket az Egyesült Államokban betiltották, és itt Magyarországon is tiltott drognak számít. Az meg csak hab a tortán, hogy a kutatások gyors és látványos, de kizárólag rövid távú fogyást tudtak kimutatni, ami hosszú távon nem volt tartható. Vagyis rövidtávon öröm, hosszú távon pedig rosszabb egészségügyi helyzetben vagy, és még fizettél is érte. Nem jó.

Összegzésképpen csak a lényeg. Nincs csodaszer. A fogyás képlete egyszerű:

Ésszerű étkezés + Egészséges testedzés = Tartós eredmény

A tartós fogyást az életmódod átalakításával teheted fenntarthatóvá. Az életmódod átalakítása csak eleinte nehéz, a fenntartása már annál könnyebb, és ez biztosítja, hogy nem csak a testsúlyod, de a testzsírarányod, a kondíciód és az egészséged is szinten maradjon. Tudom, hogy az egészségről történő hosszú távú gondolkodás és gondoskodás sokkal nehezebb, mint csodaszerekben reménykedni, de a tudomány jelenlegi állása szerint és az eddigi hétköznapi tapasztalatok alapján is azt mondhatom, aki mást állít a fogyásról, a diétáról és a fogyókúrákról, az vagy ismerethiányos, vagy hazudik, vagy nem bontja ki az igazság minden részletét.

Ha gyanúsan jó termékről olvasol, ne hidd el mindig a reklámozó szavát, csak mert jó lenne hinni a csodákban. Inkább mindig kérdezz utána. Fordulj nyugodtan az OÉTI-hez, ha bizonytalan vagy. Ha meg megvettél egy terméket, akkor nyugodtan küldd el az OÉTI-hez bevizsgáltatni, néhány ilyen eset után úgyis rájössz, hogy nincsenek csodák. Persze remélem ez a kis összeállítás segít, hogy legalább Te ne gyarapítsd a fogyókúra átverések áldozatainak hosszú sorát. :-)

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester


Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.