Egy megoldás az időhiányban szenvedőknek

 

Korábban már volt róla szó, hogy mit tehetsz, ha utálsz edzeni. Nemrégiben azonban egy kedves olvasóm az ügyben kért tőlem tanácsot, hogy mit tegyen akkor, ha a munkahely, gyerekek, házimunka, stb. mellett egész egyszerűen nincs ideje edzeni. Mivel ezt már többször leírtam több embernek is, úgy döntöttem, inkább megosztom a gondolataimat ez ügyben mindenkivel.

Az ilyen jellegű problémára a megoldás egyszerre roppant egyszerű és nehézkes. Egyszerű, mert valóban csak egy pici dolgot igényel, ám nehézkes annyiban, hogy idő kell, mire készség szinten alkalmazni tudja az ember. Ugyanakkor, ha elsajátítod azt a két kis technikát, amit az alábbiakban bemutatok, az életed egyéb területein is pozitív hatása lesz, azt garantálom.

Az időhiány problémáját orvosolni hivatott időgazdálkodás témájának nyilván óriási szakirodalma van. Időből mindenkinek a legkevesebb van, adott idő alatt megoldandó feladatokból, problémákból pedig Dunát lehetne rekeszteni. A tapasztalatom az, hogy van számos megközelítés és módszer, de hogy kinek mi áll a szívéhez a legközelebb és mit képes a saját életében hatékonyan alkalmazni, az már igen változó lehet.

Első tanácsom tehát, hogy érdemes a témának (időgazdálkodás, időmenedzsment) utána olvasni, hiszen rengeteg rendkívül okos és nagyon produktív sokat kereső ember vetette már papírra az ezzel kapcsolatos tapasztalatait, amiből bizonyára mi is találni fogunk jó néhány számunkra is jól működő ötletet. Napi 10-15 perc „áldozattal” néhány hónap alatt ki is tudsz olvasni pár könyvet, ami minőségi változást hozhat az életedben az időbeosztást tekintve.

Persze ha addig is kell valami hasznos, jól működő, bevált technika, akkor az alábbiakban megosztom veled, hogy mi az a két dolog, ami könnyedén megoldja az időproblémádat az edzés tekintetében.

 

1. Az időkeret-megállapítás

Biztosan ismered a mondást, hogy ha nem lenne utolsó pillanat, akkor semmi sem készülne el. Ez tulajdonképpen a Parkinson-törvény hétköznapibb és ironikusabb átfogalmazása. A Parkinson-törvény szerint a munka kitölti a befejezésére szánt időt. Vagyis egy adott munka általában annyi idő alatt készül el, amennyi időt az elkészítésére megszabtak.

Bár a szigorú matematikai logikának ellentmondani látszik, valójában a törvény mögött az a mechanizmus áll, hogy az időt másképp osztom be fejben, ha egy adott dologra egy órám van, és megint másképp, ha tíz. Más dolgok kapnak prioritást, illetve az utóbbi esetben olyan dolgokkal is foglalkozom, amelyek valójában nem is olyan fontosak.

Gondolom ebből már sejtheted, hogy az időkeret-megállapítás egy olyan technika, ami arra szoktat, hogy szűkebb időkeretben old meg ugyanazt a dolgot. Egyfajta produktivitási technikáról van tehát szó, amely leszoktat arról, hogy az idődet olyasmivel töltsd el, ami az adott feladat szempontjából igazából nem lényeges.

 

Az időkeret-megállapítás alkalmazása

Nézd meg, hogy bizonyos munkák, amelyeket el kell végezned mennyi idődet veszik el, és próbálj meg meghatározni egy 5-10%-kal szűkebb időintervallumot az elvégzésükre. Ez nyilván nem minden munkánál vagy feladatnál fog működni, de ha betartod ezt a szabályt, meg fogsz lepődni, hogy mennyi mindent jóval gyorsabban is meg lehet csinálni, mint ahogy azt képzelnéd. Nem ritkán 2-szer vagy akár 5-ször olyan gyorsan is elvégezhető!

Ahol tudod, gyakorold ezt a technikát. Nem baj, ha elsőre nem jön össze, sőt, sok dolognál nem is fog, hiszen egyrészt meg kell találni, hogy milyen esetekben vethető be az elv, másrészt eleinte a rövidebb időkeret nagyobb koncentrációt igényel majd a feladat elvégzéséhez. Kis gyakorlat, és hamarosan az új időkeretre áll be a rutinod, ekkor már nem lesz olyan rohanós érzésed a feladat elvégzése során.

A lényeg tehát, hogy gyakorold. Ha egy feladatot meg tudsz csinálni 5-10%-kal rövidebb idő alatt, ismét csökkentheted a rá szánt időt 5-10%-kal, egészen addig, ameddig már tényleg úgy érzed, hogy nem lehet tovább csökkenteni az időkeretet. Ilyenkor hagynod kell, hogy beleszokj az új időkeretbe, és később, ha már beleszoktál, általában még egy jó 10-20%-kal lehet csökkenteni a feladat időkeretét.

Önmagában ezzel az egy technikával már képes leszel felszabadítani azt a 30-60 percet, ami az edzéshez (úgy mindenestül számítva) szükséges. Persze, ha ez még nem elég, akkor a második technikát is alkalmaznod kell.

 

2. Tervezés

Ha az időkeret-megállapítással még nem jutsz dűlőre, akkor egész egyszerűen tervezned kell. Ez is roppant egyszerű (bár a lelki szemeim előtt látlak, ahogy a sorok olvasása után hevesen csóválod a fejed, hogy „Ildikó, ez nem így működik!” – pedig igenis így működik): tervezd be (akár napi időbeosztás elkészítésével) az edzést!

Ne az legyen, hogy ha valami nem jön össze, akkor azonnal az edzést adod fel! Tekints úgy rá, mintha egy olyan tárgyalásra mennél, ahol arról lesz szó, hogy duplájára emelik-e a fizetésedet vagy sem! Hosszabb távon megéri, hogy nem ezt rakod az utolsó helyre, mert több energiád lesz, még gyorsabban fogsz tudni dolgokat elvégezni, nagyobb lesz az önbizalmad, ebből fakadóan jobb a tárgyalási és önérvényesítési készséged, és így könnyedén nagyobb fizetést is kiharcolhatsz!

Az biztosan nem egészséges, hogy az összes idődet mások szolgálatába állítod, és magadra egy pici időt sem hagysz. Valójában még az sem egy nagy teljesítmény, hogy ha már tudsz edzeni. Ennél is több időt kell magadra fordítanod, különben semmi értelme az egésznek. Az alap, hogy a testi egészségedre és a jó közérzeted fenntartására odafigyelsz. Ha jelenleg nem így érzed, akkor bizony valamit a fejedben is változtatni kell!

Mert ha mindig és minden esetben másokra fordítod az összes idődet, magadra sosem, gyorsabban megbetegedsz, fáradtabb és fásultabb leszel. Általában ezt a fenti két technikát nem szokták az emberek alkalmazni, nem is így gondolkoznak, ezért van problémájuk az idővel.

A kiindulópont az, hogy az idejének legalább egy részével biztosan szabadon gazdálkodik az ember. Rövidre kell szűkíteni a munkára és egyéb napi feladatokra szánt időt (vagyis ezekben produktívvá kell válni), és bizony prioritásként kell kezelni a saját magunkra szánt időt is. Ha egyszer rákapsz ennek az ízére, és meglátod, hogy e két egyszerű kis technikában milyen erő rejlik, hamarosan rájössz arra is, hogy arra lesz időd, amire csak szeretnéd! :-) Sok sikert!

 

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

 

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.