Az emberek többnyire az újévi fogadalmak után, januárban szokták elkezdeni a fogyást és a testmozgást. Akár a fogyás, akár az izomépítés vagy az alakformálás a célod, nincs olyan, hogy éppen „alkalmatlan” időpontban kezdesz neki a munkának. Mégis, pszichológiai és biológiai értelemben is az őszi kezdés a legideálisabb.

Hogy miért? Pontokba szedtem neked a legfontosabb gondolatokat, hogy miért az őszi időszak a legelőnyösebb a fogyás/izomépítés/alakformálás elkezdéséhez:

1. Védekezz a nem kívánt súlyfelesleg-terhesség ellen!

A tested az őszi és téli időszakban – teljesen természetes módon – jóval hajlamosabb zsírt felszedni, mint mondjuk tavasszal vagy nyáron. Ha tehát ebben az időszakban kordában tudod tartani a zsírraktárak növekedését, vagy akár még csökkenteni is tudod a zsírfeleslegedet, akkor sokkal könnyebb lesz tavasszal a dolgod a további zsírcsökkentésnél. Így nyárra olyan alakod lehet, amilyet szeretnél.

Amikor tavasszal másokat még csak a kezdeti lépésekkel látsz küszködni, te akkor már rég lendületben leszel és végtelenül hálás leszel az őszi önmagadnak, aki most elkezdte a fogyást.

2. Ha kicsi a tét, a kedvem sötét

Minél sötétebb és hidegebb van, annál kevésbé lesz kedved felkelni a kényelmes fotelből. Az üldögélés és a mozgás közötti választást akkor valahogy így fogod megélni: „Gőzölgő tea, puha takaró, kényelmes fotel és a kedvenc sorozatom, vagy drákói szigorral betartatott önsanyargató spártai edzés?!” Nemdebár?

Mindenesetre a hideg és a sötét miatt biztos nem úgy merül fel majd a kérdés, hogy „A jóleső és a végén kellemesen bizsergető edzés vagy lusta hájnövelő tunyulás?”. A tét tehát nagy, hiszen ha még most ősszel nekikezdesz az edzéseknek és az életmódváltásnak, és elkezded látni az eredményeket, sokkal több motivációd lesz a téli hónapokban, amikor a sötét és a hideg miatt máskülönben semmi kedved nem lenne megmozdulni se.

3. Ha ünnepekben nincs megállj, növekszik rajtunk a háj!

Decemberben számos alkalom kínálkozik a drasztikus hízókúrára. Mikulás, karácsony, újév, no és persze az ünnepek közötti időszak. Ez az időszak nagyon alattomos, és mielőtt még észbe kapnál, jön a csoki, mogyoró, diós kalács, mákos kalács, borozgatás, sörözgetés, és hipp-hopp, máris 4-5 kilót felszedtél. Ráadásul tavaszig már garantáltan neki se kezdesz a mozgásnak, amikor is a nyár már ott a nyakadon, ezért valami csodára lesz szükséged a sikerhez. Ugye ismerős?

Ha már jó előre gondolva az ünnepekre még ősszel nekikezdesz az életmódváltásnak, sokkal kisebb esélye lesz annak, hogy az ünnepek alatt jelentős mértékben szabotálni tudod a fitnesz tervedet. Ráadásul így kis eredményekkel is jelentős eredményeket érhetsz el a nyári szezonra, hiszen nem kell még az elmúlt évtized zsírja mellett a téli zsírt is leadnod.

4. Őszre elfogynak a kifogások, avagy „Itt az ősz, te, ne légy bőszme!

(tudom, hogy rövid „ö”-vel írják a böszmét, de ragaszkodom a költői szabadsághoz!) :-)

Nyáron nem kezdtél neki, mert szabadságon voltál és különben is nagyon meleg volt. Télen nem kezdesz neki, mert hideg van és meg vagy fázva. Tavasszal nem kezdesz neki, mert mindjárt itt a nyár, és már csak egy csoda segíthet. Vagyis mi marad? Az őszi kezdés! Itt nincsenek kifogások. Ha a fentiek után mégis találsz, akkor nyilván nem szeretnél megdolgozni az eredményekért. Márpedig minden, amit érdemes elérni, azért érdemes keményen megdolgozni is.

 

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.