Avagy néhány trükk, ami átsegíthet a kedvetlenségen.

 

edzés kedvtelenség

Az „alakváltóim” (vagyis azok, akik részt vesznek az „Alakváltó” programomban) sokszor kérdezik, hogy mit csináljanak, ha nincs kedvük edzeni.

Nos, ez jó kérdés, nem maradhat válasz nélkül.

Annyit elárulhatok, hogy ha nincs kedved edzeni, akkor természetesen nem vagy egyedül. :-) Sőt, egyenesen a többséghez tartozol.

Összegyűjtöttem tehát néhány ötletet, ami segíthet, hogy áttedd magad a nehezén. Íme:

 

Az átprogramozós módszer

Az átprogramozós módszer igazán egyszerű. Mindössze annyit kell tenni, hogy az életedben megpróbálsz minél több helyre mozgást beiktatni, ahol eddig „kispóroltad” azt. Vegyünk néhány példát:

  • Ha eddig lifttel mentél fel az emeletre (már ha emeleten laksz), akkor mostantól ne használd a liftet! Menj fel csak lépcsőn!
  • A munkába menet szállj le egy megállóval hamarabb a tömegközlekedési eszközről vagy parkolj ennyivel távolabb a munkahelyedtől, hogy még gyalogolj is egy kicsit!
  • Ha eddig sétáltál a boltig (nyilván nem egy hatalmas szupermarketre gondolok, ahol egy hétre előre szeretnél bevásárolni, hanem a helyi ABC-be), akkor most húzz fel egy melegítőt és kocogj el odáig!
  • Edzés?! Ugyan már! Ha nagyon nagy az ellenállásod az edzés gondolatával szemben, találj valami olyan mozgásformát, amit élveznél (hastánc, korcsolya, biciklizés, társas tánc, stb.), és kezdj el járni olyan órákra!

Mi a módszer lényege? Egyrészt átprogramozod az elmédet a mozgásra. Eleinte nem lesz könnyű, de egy idő múlva már kifejezetten jól fog esni, és nem is hinnéd, hogy egy kis plusz mozgás (pl. napi lépcsőzés) mennyire segíti a további mozgásigényedet. Az igazság ugyanis az, hogy minél többet mozogsz, idővel annál többet szeretnél majd mozogni. Tudom, furán hangzik, de működik!

Másrészről pedig vihetsz egy kis célt a mozgásodba (lásd a második példát). Boltba úgyis el kell menned, de akkor miért ne használnád ki arra, hogy mozoghass egy kicsit?

Ugyanígy élhetsz egy kedvtelésednek (harmadik példa). Így nem csak szórakozol, de közben átprogramozod magad a mozgásra is. Később aztán hozzáadhatsz súlyzós és/vagy zsírégető edzéseket is az Edzés Mester Programban írtaknak megfelelően.

Természetesen további ötleteket is kipróbálhatsz, csak kicsit gondolkozni kell. (Ha van jó ötleted, oszd meg nyugodtan a többiekkel a hozzászólások között.)

Időbeosztásos módszer

Az edzés a TE időd. Tekints tehát úgy az edzésedre, mint bármilyen fontos találkozóra, amit a határidőnaplódba beírnál. Vedd úgy, mintha a főnököddel vagy a legfontosabb ügyfeleddel találkoznál. Végül is mi lehet annál fontosabb, minthogy magaddal és a célod elérésével foglalkozz, nem igaz? :-)

Írd tehát be a határidőnaplódba azokat az időpontokat, amikor edzeni szeretnél, és ne engedd, hogy egy új jövevény program prioritást élvezzen az edzésed rovására. Tudod, mintha a főnököd hívna be egy találkozóra és ettől függhet az előléptetésed vagy mintha egy rendkívül jó ügyféllel lenne tárgyalásod, ami újabb busás haszonnal kecsegtető megrendelést hozhat.

Meglepetés

Tűzd ki célul, hogy minden hatodik (vagy nyolcadik) edzés után megleped magad valami ajándékkal, de csak akkor, ha közben nem hagytál ki egyetlen edzést sem. Ha olyasmit tűzöl ki, amit amúgy megvennél, mostantól kösd ehhez.

Nyilvánosság és elszámolhatóság

Ragassz ki a faladra egy lapot, amin jelölöd, hogy mikor kell edzened. Ha az adott napon edzettél, tégy egy pipát arra a napra! Ha mindig látod, hogy nem csinálsz semmit, legalább nem vered át magad, és nem frusztrál, hogy nincsenek eredmények, hiszen látni fogod, hogy hányszor kellett volna edzened és valójában hányszor edzettél. Ez az elején kellemetlen érzés lehet, de később motiváló. Különösen, amikor elkezded és nem akarod a szép edzésnaplódat elrondítani egy hatalmas X-szel (ami ugye a „nem edzettem, pedig kellett volna” napokat jelöli).

Felfogásváltás

A legtöbbünknek az a problémája, hogy a sok tunyulásban, ami a napunkat kiteszi (tunyulunk az irodában, otthon a TV előtt, hétvégéken, stb.), teljesen ellustul a testünk. Ilyenkor tényleg igazán nehéz a mozgás. De fontos hírem van! A testünk mozgásra termett. Nem arra van kitalálva, hogy tespedjen. A tespedéssel gyorsabban öregszünk, hamarabb lesznek problémáink, míg ha folyamatosan terheljük a testünket és használjuk azt, az „elöregesedési” folyamat is lelassul.

Szóval ne gondolj az edzésre úgy, mint valami kötelező rosszra. Az edzés olyan a testnek, mintha a kocsidat mindig beadnád egy szerelőnek, aki folyamatosan bütyköl rajta valamit, amiről az egyre gyorsabb és jobb lesz, miközben karbantartja azt: olajozgatja, tisztítgatja, stb. Valahogy így kéne gondolnod az edzésre is.

Az „ennyitől még nem fogok meghalni” módszer

Ha nincs kedved edzeni, akkor a legjobb módszer, ha kijelölsz magadnak egy icuri-picuri mozgást arra a napra. Mondjuk súlyzós edzést kéne lenyomnod, de nagyon nincs kedved és azt mondod, hogy „oké, akkor legalább minden gyakorlatból megcsinálok 2-őt. Az gyorsan megvan és ennyibe még nem fogok belehalni.” Ha meg bírod győzni magad arról, hogy csináld meg azt a 2 ismétlést gyakorlatonként, már nyert ügyed van, mert többnyire ha már nekikezdesz, akkor már végig fogod csinálni az edzést rendesen.

Ha még a 2 ismétlés is túl sok ahhoz, hogy megmozdulj, akkor mondjuk mondd azt, hogy oké, akkor megcsinálok 10 fekvőtámaszt (vagy 5-öt). Ennyitől aztán tényleg nem fogsz meghalni. :-) Ha nincs kedved kimenni futni, akkor tegyél meg annyit, hogy lépcsőzz le meg vissza. Ha ezek után sincs kedved kimenni futni, akkor ne is tedd! De a legtöbbször, ha már rákészültél és csak egy picit is mozogtál, normálisan le fogsz edzeni. :-)

Célmeghatározás

Határozz meg két célt:

  • Egy hosszú távú célt (pl. 20 kilót le akarok adni), és
  • Egy rövid távú célt (pl. ezen a héten háromszor el akarok menni edzeni).

Utána foglalkozz mindkét céllal. Gondold át őket, foglalkozz velük. Ez megadhatja a további motivációt, amikor szükséged van rá.

Persze fontos, hogy olyan célokat határozz meg, amelyeknek van értelmük. Például nem biztos, hogy a „Le szeretnék adni 5 kilót” a legjobb cél. Különösen azok, akik keveset akarnak leadni általában nem is annyira a kilókkal nincsenek kibékülve, mint az alakjukkal. A mérleg sok mindent nem mutat meg. Nem kell fetisizálni! (Hogy a testzsírarány jelentőségéről már ne is beszéljek!)

Lehet, hogy olyan célokat is be kell iktatnod, amikre így hirtelen nem is gondolnál. Például étkezési cél lehet, hogy minden nap egyél egy kis zöldséget vagy gyümölcsöt. Elvégre ilyen célokból fog összeállni az életmódod megváltoztatása is. :-) Nem árt tehát időt szánni az ilyen teljesíthető és számon kérhető célok megfogalmazására sem!

Szállj be a jó versenybe!

Sokan a fitnesz céljuk meghatározásánál nem a jó versenybe szállnak be. Elhatározzák például, hogy lefogynak X kilót, aztán egy hétig csinálják, és utána abbahagyják, mert azt látják, hogy ez milyen óriási munka, vagy hogy az Évinek milyen könnyen megy és biztos valami genetikai, vagy egyéb biológiai oka van a sikertelenségüknek.

Mivel mindenki más élethelyzetben, más testi kondícióval és adottságokkal és más ponton száll be a fitneszvilágba, óriásiak az egyének közötti differenciák is. Nem az a lényeg tehát, hogy más hogy halad vagy hogy más mit csinál. Ezeket mind hagyd figyelmen kívül. A lényeg az, hogy haladj és abba az irányba, amibe te szeretnél. Kizárólag magaddal kell „versenyezned”. Semmi más nem számít!

Ha ügyelsz arra, hogy a saját versenyedre koncentrálj és ne a másokéra, sokkal inkább meg fogod tudni tartani a mozgás iránti vágyadat vagy a motivációdat az edzéshez.

Ne hasonlítgasd tehát magad a barátodhoz, barátnődhöz, kollégádhoz… mindez csak letérít az utadról!

Ha van még jó ötleted, vagy csak meg szeretnéd osztani a többiekkel azokat a módszereket, amelyek neked beváltak, csak írd meg őket egy hozzászólásban itt lentebb! :-)

Remélem segítenek ezek az ötletek, hogy túljuss a lustaságon, amikor az éppen két vállra készül fektetni téged.

Szép napot,

Szűcs Ildikó
EdzésMester

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.