Itt az újév, vagyis újabb lehetőséget kaptunk, hogy gatyába rázzuk magunkat és ezúttal tényleg jól csináljuk. Ilyenkor mindenféle fogadalmakkal igyekszünk magunk számára is jelezni, hogy most új kezdet vár ránk, új lehetőséget kaptunk. Jöhet a megújulás!

A minap felhívták a figyelmemet néhány érdekes statisztikai adatra az újévi fogadalmakkal kapcsolatosan. Íme ezek közül néhány:

A legnépszerűbb, aranyérmes újévi fogadalom „Az ebben az évben tényleg lefogyok!”. Ki hitte volna?! :-) Ugyanakkor ez komoly. Olyan fogadalmakat előz meg, mint a bronzérmes „Többet fogok keresni és takarékoskodni”, a dobogóról éppen csak lecsúszó 4. „Izgalmasabb évet szeretnék, tehát ki fogom élvezni az életemet” vagy a 9. „Párt fogok találni”, illetve a 10. „Több időt fogok tölteni a szeretteimmel”.

Az emberek kevesebb mint fele (45%) szokott egyáltalán újévi fogadalmakat tenni.

Ezeknek az embereknek csak a 75%-a jut túl az óriási megpróbáltatást jelentő első héten. A többi már az első 7 nap valamelyikében megszegi a fogadalmát. Vagyis mire e sorokat olvasod már a fogadalmat tevők egynegyede elbukta a 2012-es fogadalmát.

Csak a 64%-uk jut túl az első hónapon, és…

Csak a 46%-uk képes a fogadalmát hellyel-közzel nyárig is betartani.

Végül összesen a fogadalmat tevő emberek mindössze 8%-a, vagyis úgy nagyjából minden 12-13. ember mondhatja csak el magáról, hogy sikeres az újévi fogadalmainak megtartásában.

Elég lehangoló a kép. Nem igaz? Szerencsére azonban én találtam egy módszert, ami végre tényleg halál biztosan működik! Szeretném, ha a következő mondatom súlyát megfelelően átéreznéd! A jogi felelősségem és a fogyasztóvédelmi törvény túlzó állításokkal kapcsolatos rendelkezéseinek teljes tudatában bízvást állíthatom, hogy ez a módszer 100%-os hatékonysággal működik!

Igen, jól olvastad. 10 emberből 10-nél fog biztosan működni! Amikor véletlenül rájöttem a módszerre, nem hittem el, hogy milyen hatékony. Újévi ajándék gyanánt szeretnélek tehát megtanítani a módszerre.

Kíváncsi vagy tehát, hogy hogy tudod az újévi fogadalmaidat 100%-osan betartani? Na, akkor jöhet az év legnagyobb leleplezése!

Ahhoz hogy 100%-os sikerrel tudd megtartani az újévi fogadalmaidat, nincs más dolgod, mint hogy olyan fogadalmakat tegyél, amelyek már amúgy is az életed részét képezik! Mint például:

  • Visszavenni a mértéktelen süti, csokoládé, pizza, stb. fogyasztásomból? Örökre?! Lehetetlen! Ennyi erővel a lélegzetvételből is visszavehetnénk! Ezennel ünnepélyesen megfogadom, hogy ebben az évben annyit nassolok és annyi gyorsételt eszem, amennyit csak szeretnék!
  • Edzeni erőfeszítést jelent, az meg nehéz. Sok szegény országban az embereknek hatalmas súlyokat kell cipelniük fizikai munka gyanánt, mi pedig pénzt fizetünk azért, hogy súlyokat emelgessünk?! Nonszensz! Le az edzéssel! Soha többé nem fogok edzeni! Így van, soha!
  • A fogyás nem megy. Lássuk be. Próbáltam sokszor, sokféle dolgot, és nem működtek. 2012-ben, tehát inkább hízni szeretnék. Úgy 5-10 kiló plusz zsírt szeretnék!

Te is láthatod, hogy az újévi fogadalmak betartása ezzel a módszerrel nemhogy biztos, hanem egyenesen akaratlanul is menni fog! (Szívesen veszem, ha a hozzászólások között megosztasz még olyan újévi fogadalmat, amit biztosan be tudnál tartani! Gyerünk, fiúk és lányok, elő az öniróniával! Meglátod, jót fog tenni, ha egy kicsit kifordítva fogalmazod meg a bajodat!)

Természetesen, ha már sikerült egy jót önfeledten kacagnunk magunkon, akkor tényleg nem ártana elgondolkodni azon, hogy mik azok a jellemzők, amelyek ténylegesen betarthatóvá tesznek egy fogadalmat. Íme néhány:

  • Fogalmazz meg olyan célt, amiért érdemes dolgozni! Vannak célok, amelyek egész egyszerűen nem elég motiválóak ahhoz, hogy az ember dolgozzon értük. Vagy azért, mert túl jelentéktelenek, vagy azért, mert megvalósíthatatlanul nagyok! Érdemes eltalálni azt a mértéket, amelyért már megéri tenni!
  • Reális célt fogalmazz meg! Ebben az évben meggazdagszom! Vagy ebben az évben megnyerem a Mr./Ms. Universe címet – lássuk be, hogy ezek nem reális célok. Főleg, ha jelenleg átlagfizetésből élsz vagy van 30-40 kg felesleged! Általában radikálisan túlértékeljük azt, amire rövid idő alatt képesek vagyunk, és messze alulértékeljük azt, amire hosszú távon, következetességgel képesek lennénk. Az eredmények összeadódnak, és még ha kis eredményekről is beszélünk, hosszabb távon ezek jelentőssé válnak!
  • A célodat oszd kisebb egységekre! Az első két pont némileg ellentmond egymásnak. Legyen a cél nagy, hogy megérje dolgozni érte, de legyen reális és elérhető, ami lássuk be, nem túl motiváló. A kettőt érdemes összhangba hozni azzal, hogy a nagy célodat kis, elérhető részcélokra osztod, amelyeket aztán belátható időn belül teljesítesz is.
  • Legyen határidő a kiscéloknak! Képzeld el, hogy van valami, amit nagyon szeretnél megcsinálni már régóta. Ha ne adjisten holnap kiderülne, hogy halálos beteg vagy, és már csak napjaid vannak hátra, akkor azonnal megcsinálnád, hiszen ott a határidő! Így viszont évek óta halasztgatod! Ha van határidő, és az a határidő se nem túl távoli, se nem túl közeli, akkor van esély a célok megvalósításának. Egy nagy cél, amire kiszabunk 4-5 évet, és aztán nem osztjuk fel kis célokra, nem fog teljesülni, mert hát mégiscsak 4-5 évünk van rá, így mindig lehet halogatni! A fiam három-négy évvel ezelőtt elhatározta, hogy világkörüli útra megy, de nem osztotta fel ezt kis célokra, így jelenleg sem teljesült a célja. Ha viszont felosztotta volna részfeladatokra (tervezés, első repülőjegy megvásárlása, stb.), akkor már biztosan úton lenne. Ha 30 kilótól szeretnél megszabadulni, akkor az lesz a fő célod, de mondjuk legyen 2 kiló az első hónapban a részcélod. Egy hónap belátható. Elég rövid, hogy motiváljon az eredmény, de elég hosszú, hogy érdemi eredmény is elérhető legyen. Ha megvan az első hónap, akkor jöhet a következő, és a következő. Ahogy belejössz, úgy motivál egyre jobban a siker, és bár az elején úgy tűnt, hogy egy örökkévalóság lesz lefogyni a felesleget, végül relatíve gyorsan, fenntartható módon akár 6-9 hónap alatt is összejöhet!

 

Szép napot,
Szűcs Ildikó
EdzésMester

Ez a cikk szerzői jogvédelem alatt áll! Másolása, módosítása, egyéb fórumokon való – részben, vagy egészben történő – közzététele nem engedélyezett! Ha szeretnéd megosztani másokkal, ezen oldal linkje közzétehető.