A kocka has kiábrándító titka

Avagy a legenda feltárul…

Az előző részekből megtudhattad, hogy miért és hogyan működik, illetve nem működik a fogyás és a fogyókúra. Mielőtt rátérnénk az Edzés Mester Program második legfontosabb elemére, az alakformálásra és izomépítésre, a mai nap muszáj foglalkozni egy kicsit a „kocka has” mítoszával.

Rengetegen írtátok, hogy szeretnétek a hasatokról lefogyni, vagy hogy kocka hasat szeretnétek. Nyilván azért is iratkoztatok be a programba, mert ígértem, hogy szó lesz róla. Ám ahogy azt a címből sejteni lehet, most inkább azt fogjátok megtudni, hogy mi az oka annak, hogy legtöbbször csak képeken látsz kockás hasat, élőben meg szinte soha. Izgis, ámde mégis egyszerű magyarázat lesz. És a végén meglátod, hogy erre akár már gondolhattál is volna az előzőek alapján.

Na akkor lássuk a kocka has titkát!

Ugye az előzőekben már utaltam rá, hogy valamekkora zsírmennyiségre szüksége van a szervezetünknek. A szükséges zsírmennyiség az ösztrogénszint miatt valamivel több a nőknél, mint a férfiaknál. Tudom, hogy ez igazságtalanságnak tűnik a nőkre nézve, de ne a női testre haragudjatok, hanem azokra, akik elhitetik mindenkivel, hogy egy ropit megszégyenítő nádszálvékony test a „kívánatos” és az „egészséges”.

A zsírok meglehetősen rossz hírnévnek örvendenek, hiszen mindenkinek az elhízás, a hason elterülő úszógumik és a kar alján lifegő zsírpárnácskák jutnak eszébe róla. De a zsírokra szükségünk van a növekedéshez és a fejlődéshez, bizonyos vitaminok felszívódásához (biztos emlékszel még az általános iskolai tanulmányokban azokra a bizonyos zsírban oldódó vitaminokra: A, D, E, K).

A zsír ezen felül kiváló energiaforrás, kipárnázza a belső szerveket, és segít fenntartani a sejtmembránjainkat. A lényeg tehát az, hogy a zsír alapjában véve jó barát, és normális esetben a táplálékbevitelünk 20-30%-a zsírból kell álljon. A probléma az, amikor túl sok zsír gyűlik fel a szervezetünkben. Vagyis ha túl magas a testzsírarányunk, vagy ahogy arról már szó volt, a testzsírszázalékunk.