Végre lehull a lepel a kocka has mítoszról…

A lényeg az, hogy az izomzat akkor lesz szép szálkás, és akkor rajzolódik ki igazán szépen, amikor a zsír nem takarja el. Ahhoz, hogy olyan kocka hasad legyen, amilyet a képeken látni szoktál, a nőknek 10% alá kell vinni a testzsírszázalékukat! A férfiaknál is ekkor kezdenek domborodni a hasizmok, de a képeken látott “igazi” kockás has náluk 3-6%-nál jön elő. Ezt jelentik a fenti táblázaton a „versenyszint” sorban lévő testzsírszázalék értékek.

„Szuper! Megcélozom ezt a szintet és enyém a világ… vagy van még itt valami »apró betűs« rész, amit tudnom kéne ezzel kapcsolatban?”

Sajnos tényleg nem ilyen egyszerű… Amíg nagyon komoly és speciális edzéssel le tudod vinni a testzsírszázalékodat az egyszámjegyű tartományba, ott tartani az se nem könnyű, sem nem egészséges. A helyzet az, hogy az összes ilyen kép, amit látsz, úgymond átverés!

Egy profi férfi testépítő vagy egy profi női fitness versenyző a verseny előtti időszakban irtózatosan kemény és nagy intenzitású zsírégető edzéssel és minimális folyadékbevitellel (hogy éppenhogy ne haljon szomjan) leviszi magát a 3-6%-os (férfiak) illetve a 8-12%-os (nők) szintre. De csak rövid ideig van ezen a szinten. Ilyenkor készülnek a képek is! Ráadásul a testépítők ilyenkor barna bőrfestékkel és barnítókrémekkel kenik magukat, hogy az izomra szabályosan rászáradt bőrük még jobban kiemelje az izomtónusukat.

Tudom, kiábrándító, de ha egyszer ilyen ez az iparág… Bár, ha ezt kiábrándítónak tartod, akkor majd kíváncsian várom, mint mondasz azokra a dolgokra, amit a hatékony izomépítésről fogok mesélni. :-)

Szóval huzamosabb ideig senki sem marad ezen a szinten. Tehát ha szeretnél magadról egy képet, hogy „igen, ez vagyok Én és a kocka hasam”, akkor meg lehet célozni ezt a szintet, de fenntartani semmiképpen sem. Főleg, ha számodra fontos az egészséged is.

Szeretném, ha nem csak tennél azért, hogy olyan tested és energiaszinted legyen, amilyenre titkon vágysz és igazából álmodsz, de a folyamat közben szembesülnél a fitness világ visszásságaival is, és immunissá válnál a csalogató délibábok iránt.

Jobb, ha minél hamarabb elfogadod: a médiában reklámozott “híres” KOCKA HAS normál körülmények között, huzamosan fenntartható módon NEM LÉTEZIK. Bocsi…

A kocka has nem atletikus szépséget jelent, hanem kóros soványságot. És ha láttál már közelről igazi kocka hasat, nem is vágynál rá, mert a bőr papírvékonyságú és kicsit szokatlan lesz – némelyek szerint egyenesen visszataszító (bár ez ízlés dolga). Szóval kell az a kis zsír.

Higgyétek el, egy szépen kidolgozott atletikus test a megfelelő testzsírszázalékkal a legjobb és a legegészségesebb választás. Lehet, hogy nem lesz olyan kocka hasad, mint amilyet például az Edzesmester.com logójában is láthatsz, de irtózatosan jól fogsz kinézni, az tuti. :-)

Az alábbi kép a magyar vízilabda válogatottról készült. Mindnyájan tudjuk, hogy a nők megvadulnak értük. Csak tessék megnézni a képet: van itt kocka has? És attól még fittnek és atlétikusnak néznek ki? Hát akkor? :-)