A testzsírszázalék kiszámítására több módszer is létezik

Az „arany” módszer a mágneses rezonanciás képalkotás, amivel aztán dekára pontosan meg tudják mondani, hogy mennyi zsír van rajtad, sőt, még azt is, hogy az hol helyezkedik el. Befekszel egy gépbe, ami egy csomó zajt és hangot ad ki, és egy röpke fél óra alatt meg is van a dolog.

A másik közkedvelt módszer a hidrosztatikus súlymérés„A hidro- micsoda?!” Ne ijedj meg. Kevésbé fellengzős nyelven ez annyit tesz, hogy víz alatt mérik meg a súlyodat és Archimédesz törvényét alapul véve megbecsülik, hogy mennyi lehet a zsír a testedben. Ezt onnan tudják, hogy egy adott térfogatú zsírnak kisebb a tömege, mint az izomnak.

Mivel azonban senkinek sincs se mágneses rezonanciás képalkotó gépe a nappalijában, sem pedig hidrosztatikai mérőberendezése a fürdőjében, ezért ezek kilőve. A legegyszerűbb, hogy ha legközelebb egy fitness terembe tévedsz (nem is kell bérletet venni), kérdezd meg, hogy van-e nekik testzsírszázalék mérőjük. Ha van, méresd le magad (lehetőleg ingyen)! :-)

Ez esetben egy műszert kell majd mindkét kezedben megfognod, és a műszer a tested ellenállását mérve becsüli meg a testzsírszázalékodat. Ezt azért tudja megtenni, mert a zsírnak nagyobb az ellenállása, mint az izomnak. Ha olyan gép közelébe kerülsz, amin 8 ilyen mérőpont van, akkor abszolút nyugodt lehetsz, mert az 2-4%-os pontossággal megállapítja a zsírarányodat. Ez általában egy mérleg, amin mindkét talpad alatt 3, azaz összesen 6 jól elkülöníthető fémlap van. Erre kell ráállnod, és a két kezedbe fogni egy versenykormányhoz hasonló eszközt, amelyen még szintén van 2 fémlap. Azt hiszem a fémlapokat elektródának hívják, de ehhez nem értek (remélem elnézed nekem). :-) Nagy előnye az eszköznek, hogy rögtön a súlyodat is leméri. Ha nem nyolcpontos a mérés, csak egy kis kézi eszköz, akkor az már kevésbé pontos, de közelítésnek igazából megteszi.

„És nincs valami csodaformula, amivel bármilyen eszköz nélkül ezt kiszámolhatom otthon?”

Ha nem lenne, biztos nem lenne feltéve itt ez a kérdés, nem igaz? :-)