Nem a testsúly számít, hanem a testzsírszázalék!

A testzsírszázalék azt mondja meg, hogy a testsúlyodnak hány százaléka zsír. „Na jó, de mi köze ennek a fogyókúrák pusztító hatásához? Kicsit elveszítettem a fonalat.”

A legtöbb ember azt képzeli, hogy ha fogyni kezd, akkor a zsírpárnáit adja le, hiszen az pont azért van rajta, hogy szűkös időkben fel lehessen használni. A szomorú igazság viszont az, hogy a hagyományos fogyókúrák alatt leadott kilók kb. 40-60%-a a „sovány” testrészekből tűnik el, vagyis nem zsírt, hanem a zsír alatt rejlő (igen, neked is ott rejlik az) hasznos és szép izmaidat adod le!

Ha mindehhez még hozzávesszük, hogy ez idő alatt rendkívül sok vizet és glükogént veszítesz, kijön, hogy a genetikádtól függően a fogyókúra során leadott testsúlyod 75-90%-a valójában nélkülözhetetlen a fittséghez és a valódi célod eléréséhez, míg a súlyveszteség mindössze 10-25%-a zsír. Ezért olyan pusztítóak a fogyókúrák.

„Oké, de mit zavar ez engem, ha egyszer jól nézek ki, vagy van valami amiért aggódnom kéne?”

Van bizony…

Egyrészt a rajtad maradó szövetek nagy része zsír lesz. Pont az, amit leadni szerettél volna. Ráadásul zsírból is a rosszabbik fajta: a belső szervek körül található zsigeri zsír, amely a legtöbb elhízással kapcsolatos betegségért felelős (szemben az ún. bőr alatti zsírral, amely nagyobb részben inkább csak ronda).

És itt jön a csapda: az, hogy a tested nagyobbik része zsír, lassítja az anyagcserédet! Míg 1 kg izom naponta pihenőállapotban is 14-18 kcal-t fogyaszt csak azzal, hogy van, addig 1 kg fityegő zsír ennek csak az egynegyedét! Vagyis minél nagyobb a testzsírszázalékod, annál kevesebb kalóriára van szükséged, így annál kevesebbet kellene enned a testsúlyod megtartásához.

Ezért nem működik az „eddig sokat ettem, most eszek egy-két hónapig nagyon keveset, és utána majd normálisan eszem”. Hiszen mire normálisan kezdenél enni, a szervezetednek már annyi kalóriára sincs szüksége, mint egy átlagos fizikumú férfinak.