5. Ha nem bírod még az aerob karidoedzést sem, akkor iktass be aerob intervallumedzéseket!

Ha csak most kezded a mozgást, még messze nem lesz elegendő állóképességed egy igazi intervallumedzéshez. Sőt, még a normál aerob kardioedzést sem fogod bírni 20-30 percig (nemhogy 40-60-ig). Ez esetben előbb az állóképességeden kell dolgozni. Szóval végezd a kardiogyakorlatot (futás, biciklizést, evezést, stb.) úgy, hogy csinálod ameddig bírod, aztán egy kicsi pihenő következik, ahol a gyakorlatot nagyon alacsony intenzitáson (pl. futás helyett séta) végzed.

Bármilyen közkedvelt is legyen, lányoknak általában nem javaslom a futást. Rengeteg futásra esküdöző térdfájós nővel volt már alkalmam találkozni, akik elég sokszor még csak nem is voltak olyan szálkásak, hogy igazolják az edzéselveiket.

A térdfájás oka a nők szélesebb csípőjében keresendő. A szélesebb csípő miatt ugyanis a combcsont nagyobb szöget zár be a lábszárcsonttal. Ez pedig különösen nagy terhelést ró a térdekre, amelyeket egy futó nő kívülről befelé terhel. És hogyhogy van azért néhány szép, sportos lány, aki fut? A válasz egyszerű: minél fiúsabb egy lány alakja (értsd: minél kevésbé széles a csípője), annál kevésbé terheli a térdét neki a futás. De vékony és sportos nem csak a futástól lett. Erre a nyakamat teszem. Pedig szeretem a nyakamat… :-)

Mivel a futás a testsúly többszörösével terheli a térdet, ezért nagy súlyfelesleggel (nemre való tekintet nélkül) szintén nem javaslom. Válaszd inkább a biciklizést, az evezést vagy a sífutást egy sífutógépen, ha terembe jársz.