2. Iktass be súlyzós edzést!

Már tudod, hogy a magas energiaigény leginkább az izomtömeg függvénye. Néhány kilóval több izom jelentősen megnöveli az anyagcserédet. Ez még nyugalmi szinten is érzékelhető mennyiség, ha pedig kicsit meg is dolgoztatod, akkor hatványozottan növekszik a jelentősége. Ezért kell a súlyzós edzés.

Valamiért az a tévhit ragadt meg az emberekben, hogy a súlyzós edzés nem zsírégetésre való, miközben ennek pont az ellentéte az igaz. A tudományos kutatások, az élvonalbeli edzők és a saját 12 éves tapasztalatom is azt mutatja, hogy a súlyzós edzés nem csak hatékony, de tartós eredményeket hoz a fogyásban is.

Alwyn Cosgrove és Michael A. Roussel egy fogyásról szóló könyvében jó néhány tudományos kísérletet említ, amely a súlyzós edzés hasznáról szól. Egy kísérletben például túlsúlyos személyeket osztottak be három csoportba, és mindhárom csoportban más eszközökkel próbáltak meg zsírcsökkenést elérni:

  • csak kalóriadeficites diéta
  • kalóriadeficites diéta és aerob kardioedzés
  • kalóriadeficites diéta, aerob kardioedzés és súlyzós edzés

A kísérlet 12 héten át tartott, és az eredmény nagyon meggyőző. Mindhárom csoport átlagosan 9-10 kilót tudott leadni a 12 hét alatt. Csakhogy amíg az első (csak diétás) csoportnál a leadott súlynak csak kétharmada volt zsír (pedig nagyon komolyan ellenőrzött kalóriabevitelről beszélhetünk), addig a második (diéta és aerob kardióedzés) csoportnál már kicsit több mint a háromnegyede, a harmadik (diéta, aerob kardio és súlyzós edzés) csoportnál meg egy-két százalék híján az egész! Vagyis a súlyzós edzés elég okot szolgáltat a szervezetünknek ahhoz, hogy megtartsa a költséges izmokat a kalóriadeficit ellenére!

És nem kell megijedni. Ha nincs túl nagy izomerőd, akkor nyilván nem kell arra gondolnod, hogy egy edzőteremben tolod a kétszáz kilósra megpakolt rudat. Ezek személyre szabott dolgok. Az edzettségi szintednek megfelelően az is lehet, hogy elég, ha egy teli ásványvizes flakonnal végzed a gyakorlatokat. Persze idővel ez sem lesz elég. Ha fél literes palackkal kezded, hamar eljuthatsz a másfél-két litereshez.

Leginkább a köredzést javaslom heti 2-3-szor (a többi edzésfajtától is függően – lásd alább), ahol gyors egymásutánban végigmész az összes izomcsoporton, majd kezded előröl az egészet. 2-6-szor csináld meg az egész kört, attól függően, hogy milyen gyakorlatokat végzel, és hogy azokat mennyiszer ismétled.