A hatékony zsírégetés elvei FONTOSSÁGI SORRENDBEN a következők:

1.Figyelj oda az étkezésre…

Nagyjából 10-20%-os kalóriadeficitet kell létrehoznod. Sajnos ebből nincs menekvés. Ezt nem tudod megúszni. Ha ugyanis túlzott a kalóriabeviteled, akkor abból deficitet csak nagy kalóriaigényű edzésekkel tudsz csinálni. De erősen kétlem, hogy annyi időt szívesen fordítanál edzésre, amennyivel ezt ki tudod vitelezni. 1500-2500 begin_of_the_skype_highlighting              1500-2500      end_of_the_skype_highlighting kalória nem olyan sok, könnyen túl lehet lépni és egy kb. 1000-1500 kalóriás többletbevitelt már csak 2-3 óra edzéssel tudsz semlegesíteni. Szóval erre figyelned kell.

Ha lehet, vigyél be több fehérjét. Érdemes testsúlykilogrammonként 1-2g fehérjét bevinned naponta, hogy az edzéssel egyetemben ezzel is gátold az izomleépülést. Itt hadd térjek ki egy korábbi megjegyzésemre, amire többen is reagáltak, és tisztázni kell: a magas fehérjebevitel valóban megterheli a vesét, de ez csak azoknál okoz problémát, akiknek amúgy gond van a veseműködésével, vagy huzamosabb ideje szinte állandó diétán vannak.

De térjünk vissza a fehérjebevitelre. Mindnyájan tudjuk, hogy a hús az elsődleges fehérjeforrás. Ha húst nem eszel valamilyen oknál fogva, akkor a hal kiválóan pótolhatja. Halat amúgy mindenkinek ennie kell, mert a legkézenfekvőbb forrása néhány esszenciális zsírnak is. Ha halat sem eszel, akkor tojásrántottát javaslok, de csak fehérjéből.

A sárgáját igazából csak minden 5. tojásnak érdemes megenni. Fontos tápanyagok vannak benne, de rettenetesen sok zsír is. Ha tojást sem eszel, akkor már nagy bajban vagy. Ehetsz még sovány túrót vagy sajtot, de itt már mindenképpen fehérje táplálékkiegészítőkre lehet szükséged. Ha pedig se túró, se sajt, egyél sok szóját és mindenképpen szedjél fehérje tartalmú táplálékkiegészítőt.

Még egy dolog: lehet ugyan nassolni, de csak módjával. Én magam is néha elcsábulok. :-) Sajnos az egyszerű szénhidrátok nem a legjobbak a zsírégetés szempontjából. A nassolásnál – ha nem figyelsz – nagyon elcsúszhatsz a kalóriákkal. Gondolj bele: egy tábla csoki (mindössze 100g) kb. 500 kalória. Ráadásul nem is a legminőségibb tápanyagforrás.

A nassolás másik hátránya, hogy az édesség eteti magát (mivel hirtelen megnöveli a vércukorszintet, ami utána gyorsan le is esik, ekkor pedig újra éhesnek fogod érezni magad), és egyfajta „függőséget” alakít ki. A jó hír, hogy ha egy-két hétig van erőd tartóztatni magad, akkor csökkenni fog, vagy el is fog múlni az édesség iránti féktelen vágyad. Szóval csak két hét. :-) Szorítok.

És vezess étkezési naplót! Ez megsokszorozza az esélyedet a sikerre.