„Micsoda?! De hát ebben semmi logika sincs! Azonnal magyarázatot követelek!

Már volt szó róla, de azért frissítsük fel egy kicsit. Miért is fontos edzeni? Emlékszel, ugye? Az edzés két dolog miatt elengedhetetlen:

  • Egyrészt, hogy ne veszíts izomtömeget. Ahogy arról már az első modulban szó volt, a zsírfelesleg leadásához ésszerű mértékű kalóriadeficit kell. Ám amint nem viszel be elég kalóriát, a szervezet első dolga a magas energiaszükséglettel rendelkező izomzat leépítése. Nyomós érvet kell adni a szervezetnek arra, hogy az izomzatodat megtartsa. NAGYON nyomósat. A fenék meresztésével egybekötött semmittevés nem túl nyomós érv, azt gondolom beláthatjuk. :-) Sőt, ehhez még egy kis „zsírégető tartományban” végzett tingli-tangli szaladgálás vagy biciklizgetés sem lesz elég. Ide munka kell.
  • Másrészt, hogy ne a kalóriabevitelt kelljen csökkenteni. Egy kistermetű ülőmunkát végző nőnek olyan kicsi a napi energiaigénye, hogy azt igazából nincs hová csökkenteni. Ezerötszáz kalória nagyon kevés ám. Ezért kell mozogni, hogy a kalóriaigény növelésével érd el a deficitet.

Na de… ugye neked nem tűzoltás kell, hanem fenntartható, tartós állapot. Tartós fogyást szeretnél, amiért egyszer ugyan megdolgozol, de aminek a fenntartása már nem egy maximális erőfeszítést kívánó mindennapos küzdelem. Ehhez viszont a tested energiaigényét kell feljebb vinned. Vagyis olyan gyakorlatokat kell végezned és oly módon, hogy azzal az általános energiafogyasztásodat is megnöveld.

Ez viszont már teljesen független attól, hogy az edzés alatt mennyi kalóriát égetsz el. Sőt, általában a zsírégetés szempontjából hatékony edzés az időtartama alatt jóval kevesebb, esetenként akár feleannyi kalóriát emészt fel (viszont kevesebb időbe is kerül), mint a hosszú aerob kardió edzés.