„Na kiokosodtam. Miért kellett ezt elolvasnom?!”

Széles körben elterjedt nézet, hogy kezdjünk neki valami kardióedzésnek, mert akkor elérhetjük az úgynevezett „zsírégető tartományt”, és az nekünk extra szupi. A „zsírégető tartomány” a kortól függő maximum pulzusszám 60-70%-a között van (egy huszonéves szervezetnél ez még 120-140 körül lehet, de hetven év felett már csak 90-105).

A dolog fiziológiai háttere, hogy a glükogén raktárak kiürülése után az aerob mozgásformánál az energiát a szervezet a zsírból kezdi beszerezni – innen a „zsírégető tartomány” elnevezés is. Viszont a zsírra, mint energiaforrásra lassan áll át a szervezet, ezért kell a gyakorlatot sokáig csinálni. Ráadásul az edzettségünkkel a glükogén tárolókapacitásunk is növekszik, így vagy az intenzitáson kell egy kicsit növelni, vagy az időtartamot kell nyújtani. Eddig hogy hangzik?

Na most, ha még nem hallottál a „zsírégető tartományról”, akkor óriási szerencséd van. Eggyel kevesebb dolgot kell ugyanis kiürítened a fejedből. :-) Felejtsd is el, amit az előbb mondtam. Ha viszont tudod mi az, és használod is ezt az elvet, akkor most különösen jól figyelj, mert most jön a zsírégetés egyik legfontosabb elve, amelyet sajnos még ma is csak igen szerény számú személyi edző ismer. Szóval írd fel egy lapra, olvasgasd naponta, és vésd jól az eszedbe:

A zsírégetés elsősorban
NEM az edzés alatt történik!

Ahogy az izom sem az edzés alatt épül, ugyanúgy a zsírégetés sem az edzés alatt következik be. A közhiedelemmel ellentétben nem azért edzel, hogy minél több kalóriát elfogyassz az edzés alatt. És nem is azért, hogy minél több zsírt elfogyassz. Körülbelül ugyanannyira nem számít, hogy mennyi kalóriát égetsz el az edzés hatására, minthogy hány kilót mutat a mérleg.