3. A pihenés elve

Pihenj eleget, hogy az izmaid tudjanak fejlődni!

Mostanra már tudod, hogy az edzés alatt csak a fejlődés lehetőségét teremted meg. Nem ekkor fejlődsz. Az izmaid akkor fejlődnek a leggyorsabban, ha megfelelő pihenési elveket alkalmazol. Ha túl sokat edzel, az az edzés hatékonyságának rovására megy. Tudom, hogy ezt nehéz elhinni, mert azok, akik a testedzést propagálják, általában nem sok időt fecsérelnek a pihenésre. Elég furin is nézne ki egy duplaoldalas hirdetés a „Pihenésről” valamelyik fitness magazinban. :-) Nyilván ezért nem is látunk. Nem szeretnék szegény olvasóikat a pihenés fáradalmaival is terhelni a sok ajánlott gyakorlat között… :-)

Az viszont óriási tévedés, hogy teljesen ki kell pihenned magad. Sajnos teljesen nem tudod kipihenni magad, ha a gyakoriság elvét is szeretnéd eközben betartani. De ez nem is baj, mert a tudományos kutatások szerint egy bizonyos mértékű pihenés után az újabb terhelés nem ront az izmok regenerációs képességén. Vagyis hagyod, hogy az izmod elkezdjen begyógyulni, de a teljes regeneráció előtt, még az előző edzés által gerjesztett kedvező folyamatokat kihasználva újra edzhetsz, és az már nincs negatív hatással a fejlődésre. Hogy az izom teljes gyógyulását mégis hogyan fogjuk elérni, és miképp fogjuk elkerülni a krónikus sérüléseket, arra lásd a stratégiai dekondicionálás és az izomfelkészítés elveket.

A pihenés elvének gyakorlati megvalósítása: Aludj napi 8 órát, és ha lehet, éjfél előtt feküdj le! Aki szép izmokat akar, annak nincs dorbézolás meg tivornya. :-))) Ezen felül tarts minden edzés után egy nap pihenőt! Mivel egy héten háromszor fogsz edzeni, ezért a harmadik edzés után 2 nap pihenőt is tarthatsz. Vagyis edzhetsz:

  • Hétfőn, Szerdán, Pénteken
  • Kedden, Csütörtökön, Szombaton
  • Szerdán, Pénteken, Vasárnap

Ha nagyon nem bírsz magaddal, a pihenőnapokon esetleg egy 20-40 perces könnyű biciklizést, futást, vagy egy laza hegymenetet egy futógépen még lenyomhatsz. De mást ne merj csinálni, mert az orrodra koppintok. :-)

A pihenés elvét csak akkor kell felülvizsgálnod, ha már 5-10 évnél régebb óta edzel! Akkorra ugyanis nem csak ellenállóbb lettél a sérülésekkel szemben, de nagy mértékben megnőtt a regenerációs képességed is. De még akkor sem biztos, hogy az a legjobb megoldás.