5. A stratégiai dekondicionálás elve

Bizonyos időközönként 9-16 napos pihenőket is be kell iktatnod, hogy az izmaidnak lehetősége legyen a teljes gyógyulásra és újra érzékennyé váljanak az alacsonyabb intenzitású terhelésekre.

Ezt az elvet Bryan Haycock dolgozta ki, aki rengeteg időt töltött az izomnövekedés tudományos hátterével foglalkozó kutatások böngészgetésével. Az elv az izom adaptációjából indul ki, amit taglaltunk a progresszív terhelés elve alatt is. E szerint megfelelő mértékű terhelés hatására a szervezet két dolgot csinál az izommal:

  • megnöveli a méretét (ezt szeretnénk, mert ettől lesz szép formás és atlétikus)
  • és ellenállóvá teszi a további sérülésekkel szemben (ezt nem szeretnénk, mert ha nincs mikrosérülés, akkor nincs növekedés sem)

A második pontot próbáljuk kikerülni a progresszív terhelés elvével. De hiába a jó kis elgondolás, azért nem emelheted a végtelenségig a súlyokat. Lesz egy olyan pont, amikor a fejlődés nem tud tovább menni egy ponton. Ilyenkor jön a stratégiai dekondicionálás.

Ez tulajdonképpen annyit tesz, hogy bizonyos időközönként kényszerpihenőket kell beiktatnod. Mennyivel egyszerűbben hangzik így, nem igaz? :-) A pihenőnek elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy az izom teljesen regenerálódjon, és ezzel elkerüld a krónikus izomsérüléseket. (Ne feledd, hogy a gyakoriság elve miatt már az edzés kezdete óta nem tudott teljesen regenerálódni.) Elég hosszúnak kell lennie továbbá ahhoz is, hogy a teljesítőképessége visszaessen. Számodra ez lesz a kulcskérdés. Nem szabad viszont annyira hosszúra nyúlnia, hogy a semmittevés hatására bekövetkezzen egy nagyobb mértékű izomsorvadás.

A stratégiai dekondicionálás stratégiai, mert ez egyfajta csalás, amivel a szervezetedet ráveszed arra, hogy eressze le a védőpajzsait és kicsit vegyen vissza az ellenállóképességéből. Dekondiconálásnak pedig azért dekondicionálás, mert a szervezeted a szokásos terhelés hirtelen megszűnése miatt csökkenti a fittségi szintedet, csökkenti a munkabíró képességedet, és ezzel, valamint a teljes regenerációval, növeli az izmok mikrotraumákra való hajlamát (azaz megágyaz a még nagyobb izomnövekedésnek).

Tudom, hogy ezt nehéz lesz betartani, de hidd el, hogy szükség van ezekre a stratégiai pihenőkre ahhoz, hogy a növekedés nagy iramban folytatódni tudjon. Amúgy ugyanez van annak is a hátterében, hogy a kezdők miért fejlődnek olyan gyors iramban. Mivel kezdők, ezt úgy is felfoghatjuk, mint egy irdatlan hosszú dekondicionálási idő… :-)

A stratégia dekondiconálás elvének gyakorlati megvalósítása: A progresszív terhelés elvének gyakorlati megvalósításából következik, hogy nyolc hetes lesz edzésciklusod. A nyolcadik hét után pedig pihenj 9-16 napot attól függően, hogy mennyire régóta edzel. Ha még csak egy-két éve, akkor elég lehet a 9-10 nap is. Ha viszont már évezredek óta tolod a súlyokat, kihagyhatsz akár 14-16 napot is.

Ha megvolt a pihenés, akkor kezdheted előröl a ciklusodat, de növeld a kezdeti súlyodat az előző kezdeti súlyodhoz képest. Tehát ha az előző ciklusban a 15 ismétléses hetet 20 kilóval kezdted egy adott gyakorlatnál, akkor most növeld ezt a súlyt valamennyivel. Vagyis nem csak edzésenként, de ciklusonként is növelned kell a terhelés mértékét.

Ha már legalább fél éve edzel anélkül, hogy kihagytál volna 1-2 hetet, akkor az első házi feladatod, hogy kihagyj 10 napot. 10 napig ne is nézz az edzőterem közelébe. Hidd el, profitálni fogsz belőle!